29 januari, 2009

Kliniska konferenser i patologi

Resume av dagen:

Först instuderingsfrågor; lysosomala sjukdomar, bla gaucher. Neurodegenerativa sjukdomar, med alzheimers och CJs sjukdom, den har så jobbig stavning så jag orkar inte. Galna kosjukan på människor iaf.

Sent på em var det dags för klinisk konferens, vi fick sitta med 1 patolog och 2 kliniker(en onkolog och en gynekolog) när de tittade på histologiska prep och drog patientfall. Högt tempo och lite intern, stundtals hetsig argumentation om för oss obegripliga saker. Tex vad som räknas som rent snitt, när man behöver stråla osv. De var inte riktigt överens.

Att titta på prep som svichar i ett okulär utan att man styr det själv, ger känslan av berg och dalbana. I början blev jag nästan sjösjuk och fick hålla i mig i bordet, för jag trodde jag skulle ramla :)

Jag kände mig väldigt mycket som nybörjare, och önskar att vi haft föreläsning på det som vi fick se, vi har inte kommit till gynekologiska tumörer än. Men annars var det kul. Kan tänka mig att gå på det igen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för din trevliga blog! Kul att läsa om utbildningen idag då den ligger bågra år bak i tiden för min del. Angående lysosomala sjukdomar (som jag hade glömt det mesta om) kan jag tipsa om en väldigt trevlig översikt som var i Läkartidningen nyligen (nr 51-52, 2008). Kolla gärna på läkartidningen (finns ju på webben) om du inte redan gör det, där finns faktiskt mycket intressant, både om ren medicin och det som ligger runtomkring. Bl.a. fick jag där nyligen tips på en jättebra bok (Eldsmärket av Liselott Willén som är hudläkare)!

Dr Wannabee sa...

Tack för tipset, och jättekul att du kommenterar. :)