08 januari, 2009

Jag har dubier inför nästa kurs

Har alltid längtat efter att ha ordet dubier i en rubrik. (betyder tvivel)

Det handlar om att jag lånade hem patologiboken över jullovet. Och när jag tittar i den hittar jag inte speciellt mycket som verkar intressant. Det är lite äckliga bilder på tumörer, men i övrigt går man in på pyttenivå(dvs celler) igen. Orken är dessutom minimal efter ett jullov fyllt av arbetspass och sjukdomar

Min bästa vän sa till mig, men patologi är ju vad hela läkaryrket handlar om. Hur sjukdomarna uppkommer.
Jo det kanske är sant, men jag har liksom ingen ork att ta tag i 1500 sidors tegelstensböcker. Den är dessutom tung som 3 tegelstenar.

Jag hoppas att föreläsarna är engagerade och bra, så att jag får upp intresset för ämnet.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan!
Jag har hittat till din blogg, trevligt!
Jag tänkte dela med mig av hur jag gjorde med patologin. Jag köpte inte boken, utan lånade en liknande av min bror, och den läste jag nästan inte alls i. Alla bilder som man behöver kunna finns i datorerna på patologen. Det är texten man kan behöva isf, men jag tyckte det gick bra att klara sig på anteckningar, kompendier och instuderingsfrågor. Och kan du låna boken av någon eller på biblioteket så är ju det ett alternativ.
Lycka till med både amanuensandet (roligt att du hakar på!) och patologin!

Anonym sa...

Hej,

Jag uppskattar din blogg eftersom jag är intresserad av att läsa till läkare. Jag blir klar med min ssk utbildning till vår och funderar på att läsa vidare efter det. Ska jobba något år först...
Har du några bra tips?. Hur tyckte du det gick i början av utbildningen för dig?

Hälsning
Lotta

Dr Wannabee sa...

Hej, vad kul att du hittat hit :) Får jag tag i boken billigt begagnad köper jag den, annars får jag läsa det jag behöver på biblioteket. Tack för tipsen.

Fredrik sa...

Köpte boken när jag läste patologin, men indeed, läste knappt i den. Alla kompendier, case och diverse annat besitter det mesta man behöver kunna.

Iofs har jag glömt mycket sedan dess.

Dr Wannabee sa...

Anonym:
Jag tycker första terminen var jobbig, men det tycker de flesta. Det är ett nytt studiesätt och man måste vara disciplinerad och plugga väldigt mycket. Men sen när man kommit in i det så blir det bara roligare o roligare. Lycka till med din ansökan.

Dok: Ja det låter som om anteckningar o kompendier är det som gäller.

Marie sa...

Vi fick välja mellan vad vi ville köpa, diverse patologiböcker kommer jag ihåg - jag tog den som nån av patologerna lite föraktfullt kallade "Hej Patologi". Det var kanske basic med patologmått mätt, men för mig funkade den bra.

Det är lite roligt att titta tillbaka i den nu - plötsligt har saker fått en helt ny mening och är nästan, nästan begripliga. Det är det som är coolast med vår utbildning tycker jag, att det man trodde var stört omöjligt att lära sig visar sig sitta som en smäck senare, när man fått applicera kunskapen från både teoretiskt och praktiskt håll. Det händer nästan dagligen att polletter trillar ner, "jahaaa, var det därför jag skulle traggla det där och det där"! :)

(Inte allt, ska sägas. Viss mystisk genforskning kommer jag aldrig någonsin att förstå varför jag lagt möda på. Co-smads, anyone?