11 december, 2008

Vilken slags läkare skall du bli då?

Vilken slags läkare skall du bli då?
Den ständiga frågan man får som läkarstudent. Och oftast har man ingen aning.

Man kan utesluta vissa specialiteter, och ha vissa funderingar på andra men vet inte om man är lämplig för eller tycker att just den ena eller den andra specialiteten är roligast.

Gjorde ett ST-test alldeles nyss, och det visar sig att de specialiteter jag har haft funderingar på finns med bland de lägre siffrorna. Tex Neonatolog, Narkosläkare/Iva-läkare, Radiolog och Kirurgiska specialiteter. I andra änden av skalan fanns specialiteter som fick siffror på >50. Och de var verkligen sådana som jag känner att jag inte passar för.


Det är ett slags personlighetstest, man får svara på hur mkt patientkontakt man vill ha, och hur utmanande jobbet skall vara osv.
Det testet jag gjorde heter
Pathway evaluation program (klickbar länk) om du vill testa själv.

Jag vet inte om det finns motsvarande seriösa test på svenska. Men ett lite kul test finns på Underläkare.se

Även om man inte har lust att ge de som frågar ett tvärsäkert svar, kan det vara lite kul att testa för sig själv.

7 kommentarer:

Fredrik sa...

Den frågan får jag hela tiden från folk runt omkring mig. Mitt standardsvar är "vet inte, går in i läkarutbildningen med öppna ögon och ser vad som intresserar mig". Måste göra testet asap.

Fredrik sa...

Ja där ser man. Testet gav den specialitet jag funderat lite grann på (säger inte vilken) ett värde av 38.83, det närmaste efter det var 'radiation oncology' på 53.96.

Hmm...

Dr Wannabee sa...

Intressant :) Nu blev jag nyfiken.

Det är mycket information att få om man går in på de olika specialiteterna och läser.
Jag tycker det hade varit kul att göra ett motsvarande test fast för svenska förhållanden. Jag tror det kan skilja sig en del.

Mäjt sa...

Hej! Trillade in på din blogg och kommer fortsätta att följa den! Är själv en ssk-student som någon gång i framtiden kanske kommer våga ta steget att söka till läkarutbildningen. Kommer iallafall fortsätta att inspireras av dig! Modigt att våga ta chansen! Vänlig hälsning/ Mäjt

Dr Wannabee sa...

Hej Mäjt, kul att du tycker om min blogg. God Jul :)

Eric sa...

Jag har brukat säga att jag inte vet "men kanske psykiatri", nu gjorde jag testet och de fem översta var kirurgiska specialiteter följda av interventionell radiologi. Psykiatri fick 150-någonting. Nahh.

Dr Wannabee sa...

Eric, Naah, sabbades din dröm nu.
Vad svarade du på "Need for closure"
Man får inte stort utlopp för behovet av att se snabba resultat när man arbetar inom psyk. Det får man mer som kirurg. :)
Men det går att göra om testet, och fundera på vad man verkligen tycker är viktigt.