Patienten ligger på britsen, blodig på magen, en bit tarm sticker ut, han stönar och skriker, bröstkorgen höjer sig med ett väsande, 5 st grönklädda läkarstudenter runt sängen: Här skall det räddas liv.
Upprepade frågor, "hur mår du?" "Har du ont här?" Svaret bli "AJAJAJAAAAAj, Öhhhhhh.
Det sätts grova nålar, och dropp kopplas, kläderna klipps upp. Det är svårt att hantera droppåsar, aggregat och nålar när man inte är van.
Plötsligt slutar den väsande andningen, poxen sjunker neråt 70%, nu uppstår febril aktivitet runt huvudändan, A och B går före C, D och E.
Det dras i hakan, nacken böjs bakåt, en mask och blåsa dyker fram, och 2 studenter kämpar med lätt panik i ögonen med att få i patienten luft, till slut säger någon, vi tar fram en nästub. Febrilt letande i lådor och skåp, där var den. Glidslem då???, mer letande, där kom det fram. Nästuben glider ner. Och med ett väsande, kommer andningen igång igen. Direkt feedback på ett bra omhändertagande.
En dag, många olika scenarior gås igenom, med debriefingsamtal efter varje. Vad hände, vad gjorde vi bra, vad kan förändras.
Ett gäng individuella studenter svetsas ihop till ett samspelande team. De samarbetar för patientens överlevande, och de lyckas!!!
Advanced Trauma Life Support (ATLS) är ett system för omhändertagande av akuta traumafall. Konceptet utvecklades i USA under 1970-talet och är spritt internationellt. Det är standard på alla skadeplatser och akutmottagningar i Sverige. ATLS går ut på att först åtgärda det som innebär störst dödsrisk, vilket resulterar i följande prioriteringslista:
A - Airway: säkra fri luftväg
B - Breathing: se till att patienten andas, annars påbörjas assisterad ventilation
C - Circulation: bedöm om patienten är i cirkulatorisk chock, stoppa pågående blödning
D - Disability: neurologisk bedömning
E - Exposure: undersök hela patienten, ta av kläder
Genom att arbeta och träna enligt dessa principer, har man kunnat visa kraftigt förbättrade resultat vid omhändertagandet av akut trauma. (Källa: Wikipedia)
3 kommentarer:
Vad roligt! Och lärorikt.
Kul det låter!!
Och hur går det med datorn? Jag har funderat på en sån liten sak nämligen...när jag har råd.
Doktoranden: Ja det var jättekul att få observera, fast säkert ännu roligare att få vara med. Längtar till Kirurgkursen. :)
Dr J: Är supernöjd, skall bara skaffa en lite söt mus(ihopfällbar), för jag har aldrig gillat pekplatta.
Skicka en kommentar