28 december, 2008

Dödshjälp

Har hunnit jobba en hel del under jullovet, och har ett par pass kvar innan skolan börjar.

Ett par patienter som fastnat i minnet:

Gammal dam, palliativ vård, anhöriga som vill att hon skall få dö. Patienten vill dö. Tänker på den aktuella dödshjälpsdebatten. Den rondande läkaren går inte in på rummet, status quo, inget mer att göra. Som ssk får man be om mer ordinationer på smärtlindrande eller lugnande. Det är inte ett aktivt ställningstagande hos läkaren, han/hon litar på att vi säger till om det som behövs. Jag står långa stunder hos patienten, ger vatten, klappar på handen, men känner att jag inte räcker till när jag måste gå ut för att sköta de andra. Hon är ensam fast med öppen dörr.

En gammal man, kommer från ett vårdhem, han är nästan 100 år, har mått dåligt, och inskickad med ambulans. Han är i dåligt skick redan vid ankomst till avd. BT 70/30, blod är beställt men har inte kommit. Han skämtar ändå med oss, när vi kör in sängen på rummet. Droppen rusar in med full hastighet. Vi skall snart bytas av, med nästa pass, och går runt till patienterna med kvällsmedicin, samt skriver snabb rapport i journalen, plötsligt märker vi att det luktar i korridoren. Vi går in till mannen, det är blodig avföring i hela sängen och han har kräkts. Ingen puls, ingen andning. Vi tittar på varandra, måste vi börja HLR? Ja, vi måste.
Ingen läkare varken på hemmet eller på akuten har tagit beslutet att skriva i journalen att pat skall hjärtkryssas. Vi startar HLR, försöker vända pat. Det går knappt att ventilera, antagligen ligger det maginnehåll i luftvägarna/lungorna. De sköra revbenen knakar under hjärtkompressionerna, och all personal får avföring på sig. Det är en bisarr känsla och det känns inte värdigt mot patienten. Defibrilatorn visar asystoli.
När hjärtteamet kommer, tas omedelbart beslut om att avbryta.

Vi är alla lite utpumpade efter händelsen och nattrapporten blir rörig.
Diskuterar med varandra, måste alla patienter dö på sjukhus? När man är nästan 100 år, och blir akut sjuk, kan man då inte få smärtstillande och lugnande och få lov att dö i lugn och ro hemma?

2 kommentarer:

Dr. Jollan sa...

Jag tycker verkligen att det är ett beslut man borde få ta. Jag själv skulle aldrig vilja ligga som en grönsak, då skulle jag hellre ha hjälp att få dö.

Många som argumenterar mot dödshjälp säger att det inte är värdigt att bli "avlivad" som ett djur. Vem kan ta ett sånt beslut?

Men jag är av den åsikten att det till och med är mycket mer "människovärdigt" när man avlivar ett djur så att det ska slippa lida. Och då är det till och med svårare, för djuren kan inte tala om för oss vad de vill...

Det är dock en jättesvår fråga och jag känner att jag tänkt på det för lite för att kunna skriva något riktigt bra om vad jag tycker :)

Hoppas julen varit bra annars! kram!

Dr Wannabee sa...

Jag tycker att man under mycket reglerade omständigheter skall kunna få hjälp att dö, att somna in lugnt och stilla.
Men det största problemet är alla dessa återupplivanden i onödan. Det finns redan idag möjligheter att ta beslut om att man ej vill ha HLR. Att ej behöva komma till akutsjukhus. Men den tas ej tillvara tillräckligt. Julen har varit bra :) kram