19 november, 2008

Sista föreläsningen på Anatomikursen

Det var demonstration av bukorgan och peritoneum idag.

Sista chansen att hämta upp det man missat på föreläsningen. Jag satt kvar på skolan o pluggade till 18.30. Hade bra med flyt, bra musik i öronen :)

Nu är det upptakt till tentaplugg. Konstigt är jag inte stressad än. Men det är mer än 1 vecka kvar till muntan.

Vi har först en muntlig tentamen, då vi skall peka ut och visa ett område på preparatet, det är lottat område så jag kan tex få underarm, eller hjärnhinnor eller laterala delen av halsen, eller 1 av 50 andra områden. Samma dag har vi också ytanatomi, där vi skall kunna visa på en av klasskamraterna en viss del av kroppen, tex kunna peka ut synliga bendelar, muskler och kärl. Efter helgen har vi en skriftlig tentamen.

2 exempel på tentafrågor:
Magnetröntgen visar en liten infarkt (vävnadsdöd) på grund av kärltilltäppning (trombos) i storhjärnans djupa del. Patienten har en förlamad högerarm men har i övrigt inga symtom. För ett resonemang om infarktens sannolika lokalisation och vilken stor hjärnartär det trombotiserade kärlet sannolikt är en gren av. (3p)

  • Vid penisfraktur uppstår ett brott på någon av svällkropparna. Detta kan behöva åtgärdas operativt vilket förutsätter kunskap om penis anatomi. Redogör för penis uppbyggnad, dvs hur svällkropparna är belägna i förhållande till varandra, var uretra förlöper, vilka muskler som omsluter svällkropparna. Illustrera med begriplig skiss, ange där även ovan nämnda strukturers latinska namn.

Obs bilden visar propp i PICA - kärlet som försörjer större delen av lillhjärnan. (vilket inte stämmer med frågan)

5 kommentarer:

Dr. Jollan sa...

shit tyckte precis ni avslutade fysiologin! det går så sjukt snabbt alltså..

Dr Wannabee sa...

Jajamensan. :)Anatomin går riktigt snabbt. Nästan som histologikursen. Man hinner knappt börja och sen är det tenta.

Fredrik sa...

Det är ypperligt barnsligt, men penisfrågan var faktiskt riktigt rolig.

Nu går jag och skäms (med glädje).

Dr Wannabee sa...

Doktoranden: Jag måste erkänna att föreläsningen om just det ämnet orsakade en del fniss. En tjej ställde tex frågan om man kan se på penisen att det skett ett brott, tex ett blåmärke.
Vilket fick alla tjejer att se ut som killen i scrubs (funderande med blicken snett upp åt vänster)

Boris sa...

Undrar om penis i icke erigerat tillstånd är styv nog för att brytas? Det tål att utredas....

Jag som läst anatomin i Ungern där etik och värdighet knappast är ledorden har haft det tveksamma nöjet att dissekera en penis. Gravt traumatiserande för manligheten....