23 februari, 2009

Wegeners granulomatos

Wegeners granulomatos hade en man i ett fiktivt patientfall vi skulle lösa.

Pat hade först upprepade näsblödningar och sedan tecken på lunginflammation. Blev insatt på antibiotika men utan förbättring, dog sedermera utan att ha fått en diagnos.

Gissa vad jag har, upprepade näsblödningar. Jag har inte blött näsblod sedan jag var liten, men både igår och idag, börjar det droppa och sedan rinna från näsan. Hypokondrin slår till.....
Säger till min man lite ironiskt, "skulle det inte vara typiskt om jag gick och fick wegeners granulomatos också" Han bara skakar på huvudet åt mig.
Epistaxis = näsblödning uppkommer också lätt efter en långvarig förkylning med torra och sköra slemhinnor.

Det som är bra med min epistaxis är att jag nu lätt kommer ihåg alla symtom och behandling för wegeners. Slipper plugga in det till tentan åtmindstone.

9 kommentarer:

Fredrik sa...

Kanske inte den första diagnosen man tänker på vid näsblod. Men som sagt, som kandisar ska vi ju alltid tänka på differentialdiagnoser till fördärvelse.

Här har grabben ont i magen och feber med lite kräkningar, jag funderar runt appendicit; macburneys punkt, palpationsömhet i höger fossa m.m.

Skadat.

Dr Wannabee sa...

Visst det är skadat, men en hälsosam skada. Det är bra att vara lite vaksam. Klämma på magen, muskulär defence? Släppömhet osv

Även läkarstudenters barn kan få blindtarmsinflammation.

Anonym sa...

Hallå!

Läser din blogg dagligen och tycker den är rolig att läsa.

Får man fråga hur gammal Du var när du började på läkarutbildningen?

Hur ser ålderskillnaden ut på utbildningen?

Hoppas Du vill svara på mina frågor.

/Mvh A

Dr Wannabee sa...

Hej Anonym A
Jag var +25 när jag började :)

Ålderspridningen var mellan 18-49 median ca 25.
Den statistiken borde finnas någonstans, men jag vet inte var.

Stephanie sa...

Hej Dr.wannabe! Som tur var är W väldigt ovanligt förkommande. Men tycker du ska minnas alla symptom, de kan hjälpa unga tjejer som mig att slippa en massa onödigt lidande. Har haft W i 8 år nu, och hela ett av dem gick åt till att diagnostisera...Keep p the good work!

Seth Pylad sa...

Hejsan!

Jag snubblade in på din blogg av en tillfällighet eftersom jag rätt nyligen börjat söka lite på Wegeners, och på grund av att jag sedan en vecka tillbaka bara (ungefär) fått just den diagnosen på KSS i Skövde.

Att det är en lite lömsk åkomma att diagnostisera kan jag nog personligen gå i god för. Jag har förmodligen dragits med sjukdomen sedan barnsben (och nu är jag 40+). En del av de "krämpor" som jag hade som barn håller nämligen nu helt enkelt på att liksom bara "gå upp i rök" och det är jäääkligt skönt, fast lite sent upptäckt alltså.

Friskare och piggare än på mycket länge känner jag mig i vilket fall som helst! :)

Läs gärna lite mer på min egen blogg om Wegeners granulomatos och mitt "fall"!

http://sethpylads.blogspot.com/search/label/Wegeners

mvh Seth

Anonym sa...

Tjo
Snubblade med över din blogg..
är en kille på 33år har haft wegeners och vart friskförklarad våren 07, men nu har jag fått det igeb ,emn doh har det satt sig på halsen och varken contison eller sendoxan hjälper..
Är så hes i halsen så jagh knappt kan prata längre och alla rönken bilder visar inget..
Blöder näblod som fan sakt stora klumpar i näsan.. och hostar upp blodklumpar..

seth.. om du ser detta, har du någon email?
kan var rätt skönt att skriva till någon som har wegeners..
Min mail och msn är
eggis76@hotmail.com

HELEN sa...

Hej jag har varit sjuk i ca 2 år nu. Allt började med extrem huvudvärk, tandvärk, annsiktsvärk, migrän och ett hud utslag. Sakta men säkert blev det mer och mer symtom men vissa försvan och en del av dom kom sedan tillbaka.
Men jag har en irriterad slemhinna i lungan som kan blöda väldigt lite ibland. Samma i näsan och jag har lätt feber flera dagar i veckan.

Läkaren hitta tillslut en polyp (det tod nästan 2 år då jag hade 7 läkare som sa att det var stress innan en vågade kolla i min näsa) jag fick tillslut ta en röntgen och verneda bihåla i mitt huvud var inflamerat.

Jag har nu ätit antibiotika men är inte bättre, andra kuren desutom. Och kortison nässprayen hjälpte lite men inte alls mycket!

Jag har för örvigt ett sår i näsan sedan drygt 3 mån tillbaka som vägrar att läka. det blir sakta med säker värre och gör något fruktansvärt ont. Det har börjat vara i näsan med!

snälla kan du ge mignått tips på hur ja ska gå till väga?

Det är jag som kommit på alla mina diagnoser och sagt till läkaren som sedan har bekrfätat med fynd så som vad hon sett (polypen) och röntgen bilder på mina bihålor.


För övrigt ställdes diagnosen borrelia med mitt hudmärke.. fick antibitoika men blev ej bättre men hudmärket försvan efter ett tag..

Jag kan inte ducha utan att bli väldigt röd fläcik på mina ben och armar. Vet ej om det har ett samband?!

min mail
weakhelen@hotmail.com
SNÄLLA ge mig ETT TIPS ELLER TVÅ

Dr Wannabee sa...

hej
jag råder dig att ta kontakt med en patientförening för att få stöd.
http://www.wegeners.reumatikerforbundet.org/start.asp?sida=5396

Där kan du få kontakt med andra i samma situation.

mvh