11 februari, 2009

Mixade kurser

Jag fortsätter mixa patologistudier med anatomiundervisning. I patologin läser vi immunologi och inflammation. Idag innebar det föreläsning om leverinflammation - Hepatit. Det har jag rätt stor erfarenhet av, på IVA tar vi hand om en hel del levertransplantationer av olika orsaker. tex primär biliär scleros, hepatit C och alkoholhepatit. Visste ni att man kan transplantera en halv lever. Så ett donerat organ i vissa fall kan räcka till 2 personer, och man kan donera en bit av sin lever till sin sjuka närstående, efteråt delar sig levercellerna och kapaciteten ökar till det normala. Något annat intressant är att man kan behandlas mot hepatit C, behandlingen är lång(6mån-1år) och jobbig(Influensasymtom) Men om det lyckas blir man av med viruset.


På em var jag med på demonstration av hjärnhinnor och kärl. Det är kul att man kommer ihåg så mycket som man gör. Lenticulostriatala kärl poppade upp idag när vi gick igenom kärlen på undersidan av hjärnan, men det stod varken i netter och ingen av de andra amanuenserna visste, så nu googlar jag på det.
ahaa wikipedia visste. små ändartärer som utgår från a cerebri media och försörjer nucleus lentiformis och striatum. En propp här kan ge en lacunär infarkt.

3 kommentarer:

Fredrik sa...

Repetition är kunskapens moder.

Eller hur det nu var.

Diarium sa...

Härligt när wikipedia vet, men inte netter. It's a brave new world. =)

Dr Wannabee sa...

Ja wiki kan vara bra ibland. :)
Repetera mera....