17 januari, 2010

Medicin o diagnostik

Förra veckan var vi utlokaliserade till ett valfritt sjukhus i landet. Så vi tog pick o pack o satte oss på tåget i 4 timmar.

Det roligaste med att åka från storstad och universitetssjukhus till en liten håla är att sjukhuset är litet, personalen glad att man kommer och medicinakuten alldeles lagom stor för 2 kandidater att växa in i rocken.

Våra handledare för veckan, som också läst i vår stad, gav oss glatt uppgifter. Vi fick vara med på ronden. försöka tyda EKG, och sedan det roligaste. Em var vi på akuten och tog hand om patienter.

Tänk att få ta journalen på ssk.exp. titta på sökorsak, och sedan gå till väntrummet och ropa upp.
Hej jag heter ........... och är läkarstudent, går det bra om jag pratar med dig innan min handledare kommer?
Visa in på ett rum, lyssna på anamnes, ställa fler frågor, och sedan göra ett riktat status.
Säger till patienten vänta ett ögonblick så kommer läkaren snart.

Går bort mot läkarexpeditionen, i korridoren försöker jag samla tankarna. Vad tror jag att det är, vilka diffdiagnoser, vilka prover och us vill jag göra. Och framförallt behöver pat läggas in eller kan gå hem.

Jag presenterar fallet för handledaren. Har jag glömt att fråga patienten något, får jag snabbt reda på det, för de frågorna kan jag inte svara på. Feedback på mitt förslag till diagnos o prover. Sedan går vi in till patienten tillsammans.

Handledaren återberättar vad jag sagt och frågar om pat vill lägga till något. Sedan några frågor till. Efter det får jag gå till ssk och ordinera prover o us.

Medan vi väntar på provsvar, så diskuterar vi handläggning. Eller så tar jag en ny patient, beroende på hur många som väntar.

Det är det här som är kul. Det som får mig att växa. Efter 3 hjärtsviktspatienter kan jag vilka frågor som måste besvaras. Vad som måste undersökas och vilka patienter som oftast läggs in.
Det kom också ovanliga diagnoser, slå upp commotio cordis. Jaha, pat behöver övervakning med telemetri minst 24h.

Jag önskar att fler av våra specialveckor innehöll kandidatmottagning. Att fler handledare insåg att vi är mogna för det här. Vi har övat anamnestagande o status. Det är inte givande längre att 100% av tiden med patient sitta bredvid o lyssna. Vi VILL, Vi vill Själva, NU.

Hatten av för alla bra handledare som inser det.

3 kommentarer:

Jessica sa...

Jag VILL också NU! Men tyvärr några terminer kvar innan jag gör så mycket nytta, om patienten inte vill lära sig om intermediärmetabolismen på molekylnivå...

Men tack för att du ger mig något enormt lockande att se fram emot!

/Jessica, nästan T:2...

Också läkarstudent sa...

Hej!

Vilken externplacering hade du? Fick du betala resor och boende själv?

Jag ska snart har min första externplacering på KI och vet inte alls vad jag ska söka...

Mvh
Läkarstudent

Dr Wannabee sa...

Jessica: Tiden går otroligt fort, snart är du där.

Läkarstudent: Tips för externplacering. Liten ort som har svårt att rekrytera AT-läkare. Gärna en där inte studenter från andra kursorter regelbundet utlokaliseras. Mitt första försök med Sunderbyn gick inte för de hade så mkt studenter från Umeå.
Småland, Värmland, Dalsland, Norrland. Titta på AT-kartan på www.underlakare.se och ring runt, där hittar du kontaktinfo. Lycka till.