28 december, 2009

En doktor som förvillare

Intressant

Vetenskap och folkbildning

Har publicerat vem årets förvillare blir... och nej hon vinner inga pengar

Citerar nomineringen:
"Till Årets förvillare 2009 utses läkaren Annika Dahlqvist. Skälet är att hon under året uttalat sig på ett särskilt ovederhäftigt sätt om kopplingen mellan kost och sjukdom. Hon har varnat för vaccination mot svininfluensa och i stället förespråkat en omläggning av kosten, helt utan något vetenskapligt stöd. Om hennes råd hade följts skulle influensan ha skördat fler dödsoffer.

Annika Dahlqvist har också spridit egendomliga påståenden om kopplingen mellan kosten och cancer. Den som äter en kost med mycket fett får enligt henne inte cancer, vilket inte bara är okunnigt utan skuldbelägger människor som insjuknar i cancer. Bakom myndigheternas råd ser hon en konspiration av industriintressen. Hon påstår att "etablissemangets" kostråd orsakar cancer och att mammografi därför inte skulle behövas. Ett sådant uttalande riskerar att leda till att kvinnor avstår från mammografi och till att fler fall av bröstcancer inte upptäcks i tid. I stället för att förstå att det ligger diskussioner bakom varje beslut, där fördelar vägs mot nackdelar med de rekommendationer som ges, föredrar Annika Dahlqvist konspirationsteorier.

Som läkare har Annika Dahlqvist ett särskilt ansvar för att arbeta enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Att i stället sprida okunnigt tyckande och direkta felaktigheter är att missbruka sin ställning och det motiverar att hon får utmärkelsen Årets förvillare."

Jag tycker det är extra lurigt, först tyckte jag det hon skrev var intressant, det var när hon fortfarande höll sig någorlunda vetenskaplig. Hänvisade till vetenskapliga studier osv.
Sedan när nya resultat publicerades som vederlade hennes argument, då skiftade perspektivet. Då blev det plötsligt en rörelse av troende på en blogg. Sådant ger mig rysningar.
Lägg av med väckelsemötena.

Alla förstår att fibrer och grönsaker är nyttigt och att man skall äta med måtta. Är man sockerberoende är det tufft att sluta.
Debattera är bra, men varför inte göra det vetenskapligt, särskilt om man är doktor.

2 kommentarer:

Berander sa...

Och så hävdas det i Aftondraken att hon är helt knäckt över utmärkelsen!

Jag tycker synd om Dr. A då hon verkar lida av total självinsiktsförlust. Hade hon haft minsta självinsikt måste hon iaf ha förstått hur stick i stäv med hennes ursprungliga proffesion och utbildning hennes senaste rön har varit.

Det finns (tyvärr) säkert sämre läkare än Dr. A men dessa verkar iaf ha den goda egenskapen att de håller låg profil i debatten...

Caroline sa...

Bra skrivet! :)