19 juni, 2009

Midsommarfitta


Jag sprider på detta sätt en debattartikel censurerad av expressen. Har alltid tyckt att kvällspressen saknar humor.
Artikeln finns också på facebookgruppen "midsommarfitta"/Dr Wannabee

---------------------------------------------------
Ja, det var så att vi först fick klartecken för den här debattartikeln. Den skulle publiceras i Expressen idag, men i sista minuten fick vi den nekad på grund av att språket var för vulgärt. Ursäkta... Men vaddå för vulgärt?! Den här texten beskriver kroppar, sex och sexualitet på ett ganska självklart sätt. Det här är inte porr, och det är ju för fan skitvanligt att Expressen har artiklar som är objektifierande och översexualiserade. Men då är beskrivningarna ofta både heteronormativa och sexistiska. När en artikel beskriver sex på ett annat sätt, då helt plötsligt börjar censurdebatten likna USA:s. Är det verkligen så läskigt med ord som klitta, fitta och queersex? Vi tycker nog snarare att det är läskigt att dessa ord fortsätter att mystifieras och censureras. Här får ni i alla fall läsa artikeln:

Det har återigen blivit dags att fira sommarens ljusaste natt. En lång, bred stång med tillhörande kransar ska prydas med blommor och växter av alla de slag. Sedan, genom en gemensam kraftansträngning, erigeras stången högt i skyn. Tillsammans dansar vi kring den, sjunger och visar hur pojkar och flickor beter sig olika ”när de går, när de sitter och när de står”. Därefter är det dags – för flickorna! – att springa ut i skogen och samla ihop sju sorters blomster, så att de tryggt kan gå hem alldeles knäpptysta, stoppa blommorna under kudden och drömma om sin trolovade man.

Vi vill inte ha det så här. Måste det verkligen sättas likhetstecken mellan festliga högtider och stenkonservativa traditioner? I höstas startade vi en facebookgrupp vid namn ”Midsommarfittan”. För oss var detta ett sätt att förena humor och fest med feministisk aktivism, och vi kunde aldrig ana att gruppen, nu när det blivit dags för midsommar, skulle ha över 3 000 hängivna medlemmar.

Och oj, vad den här tanken har rört upp känslor och väckt reaktioner, framförallt hos antifeminister, som tagit det hela på mensblodigt allvar. De har någonstans fått för sig att vi som vill ha en midsommarfitta tycker att det är den allra viktigaste frågan på den feministiska agendan. Intressant nog är de ofta samma personer som anklagar feminister för att sakna humor. När vi för en feministisk debatt på en teoretisk nivå anses vi alltså vara för akademiska, när vi för en feministisk kamp på en aktivistisk nivå anses vi vara rabiata och fula, och när vi för fram en feministisk idé på ett humoristiskt plan anses vi vara oseriösa och löjliga. Trippelbestraffning, minst.

Några har också stolt informerat oss om att den falliska midsommarstången minsann penetrerar jorden, som representerar den passiva kvinnan, och att båda könen ju på så vis har sin självklara plats i midsommarfirandet. Vi tog lyckligt emot detta upplysande budskap och lade därefter genast ner facebookgruppen. Skämt åsido, något mer heteronormativt får en leta efter. För det första: varför ska sex hela tiden beskrivas som en akt mellan en man och en kvinna? För det andra: varför ska penetrativt vaginalsex ses som ”det riktiga sexet”, när de flesta kvinnor njuter mer och har lättare att få orgasm av klitoral stimulering? Med lite kreativitet och ett öppet sinne kan och bör sex handla om så mycket mer än en aktiv man som heteropenetrerar en kvinna som passivt tar emot.

En midsommarfitta kan se ut på många olika sätt, men den är inte enbart ett hål i marken. Vi vill på inget vis upprätthålla en essentialiserande bild av hur könsorgan ser ut (eller av att det bara skulle finnas två stycken). Midsommarfittan kan ligga på marken eller resas högt upp i skyn. Den kan byggas av ris, stenar, löv, blommor, papier maché, plankor, tyger eller glas. Den får gärna ha hår av buskar eller garn. Den kan vara enorm eller liten, en eller flera. Den kan vara en giljotinfitta med arga tänder eller en varm och våt regnbågsmutta med inbyggd varmvattensprinkler. Men glöm för allt i världen inte klittan! (En kuk är faktiskt som en stor klitoris, men mindre effektiv.) Midsommarfitteklittan kan vara en brokig knapp, en hal sten med sammetsförhud eller en stor, röd godisklubba.

En midsommarfitta vill bryta mot de patriarkala heteromidsommarnormerna. Vi uppmuntrar er därför att resa, bygga och gräva midsommarfittor runtom i hela Sverige – och världen. Vi har dansat kring fallossymboler i många långa år, därför kan vi gott dansa kring en fitta ett tag. Midsommarfirandet är också större än bara fittan: ackompanjera gärna era vackra skapelser med en feministisk attityd, icke-heteronormativa nyskrivna visor och lite queersex. Om det regnar på midsommar, misströsta inte: då blir er fina fitta mer än tillfredsställd. Och om några sexister försöker störa ert firande med hån eller trakasserier kan ni med gott samvete slänga ner dem i midsommarfittan. ”Än slank hen* hit, och än slank hen dit, och än slank hen ner i fittan!”. Och ni behöver inte hjälpa dem ut, de är så lustiga att se.

Alvina ”Alexander” Chamberland
Malcolm ”Malou” Zilliacus

* ’Hen’ (hens, henom) är ett könsneutralt pronomen och används istället för de könsbestämda pronomen ’han’ och ’hon’.

2 kommentarer:

Jollan sa...

Har nog aldrig haft nån riktig midsommarstång/fitta, men om jag skulle fira midsommar hade jag gjort en av varje :P.

Tycker förresten inte man tänker på stången som en kuk även om det är det som den står för egentligen... Jag gör inte det iaf. För mig är det bara en grön blommig pinne liksom :D. En bra anledning att äta sill!

Tomas sa...

Mer queer midsommar åt folket! :D