07 juni, 2009

Intressanta patientfall

Jobbar på IVA, och har imellanåt tid att klura på diagnoser på oklara fall.

Man med oklar hyponatremi, antagligen akut insjuknad på 24 timmar och högt s-kortisol >2000, låg u-Na och lågt u-osmolalitet, samt låg s-osmolalitet. medvteslös och lagd i resp. Det är mycket svårt att reglera Na-nivåerna så de ej stiger för fort. Jag får ta blodgaser 1 gång per timme. Samt ringa Iva-jouren för nya ordinationer, hon fick inte sova något den natten. Jag läser PM och letar på nätet, akutendokrinologiska kompendier...

Man med alkoholcirrhos, känd sedan tidigare. Fri från alkohol sedan ett par år. Nu akut leversvikt. PK över 8. medvetslös med extremt högt ammoniumjon. Vad var det som gjorde att han insjuknade så akut just nu?

Har med mig antibiotikakompendiet till jobbet, Infektionskursen fortsätter ju i höst. Men har mest läst och lärt mig om ovanliga patientfall som hamnar på IVA.

Ikväll har vi haft familjemys, cyklat en runda i parken och sedan en god middag, nu är det dags för en film.

2 kommentarer:

Studentmamman sa...

Hej!
Hittade din blogg av en slump och jag är mäkta imponerad. Själv är jag juridikstuderande med 2 små barn men nu har jag hittat min överkvinna :-) Shit vad starkt att plugga till läkare med barn. Kommer följa din blogg för jag är inte bara blivande jurist utan även hobbyläkare :-) Älskar att läsa i läkarböcker och ställa diagnoser. hi hi!
/emma

Eric sa...

Du får säga till när du vet svaren! Sånt här står jag inte ut med att inte få svar på, sitter och funderar på njurskador, aldosteronbrist och allt möjligt.