19 maj, 2009

Prestige?


Häromdagen var jag med om en rätt irriterande grej.

En vårdlärare, dvs sjuksköterska som undervisar ssk-studenter, hade mycket starka åsikter om hur vi läkarstudenter bär vårt stetoskop.

En del har det runt halsen, det tyckte hon var bara ett tecken på att vi vill ha status och håller prestigen högt.

Jag tycker inte det spelar någon roll, jag bär det där det är praktiskt. Har jag det i fickan fastnar det i dörrhandtag och stolar, så alternativet för mig är antingen runt halsen, i väskan eller i läkarrockens större ficka. Skall jag använda det så har jag det självklart runt halsen. Det har ingenting med prestige att göra.

Diskuterade det med en äldrekursare som sa att hon också egentligen tyckte det var mest praktiskt att ha det runt halsen, men att sjuksköterskor och även en del läkare tittar snett på henne när hon har det där. Därför knölar hon i och ur fickan samt fastnar med stetoskopet i diverse saker.

Jag tycker det är pinsamt att en annan yrkesgrupp(som jag själv fortfarande tillhör) skall ha åsikter om hur läkare bär sitt arbetsredskap.

Det finns vissa yttre tecken på att en läkare är en läkare, stetoskop, läkarrock och en viss klädkod. tex att man oftare har byxor utan mudd.

Liksom det finns yttre tecken på att en ssk är en ssk: brosch, systerklocka, nyckelknippa.

Detta gör att man kan skilja på personalen redan utan att se namnskylten.

Jag kommer ihåg hur stolt jag var som nybliven sjuksköterska, att ha på mig broschen och klockan, som jag inte hade när jag arbetade som undersköterska.
Vad är det egentligen som gör att jag inte skall få vara stolt över att vara läkarstudent? och senare läkare? Att vara stolt över sitt yrke är väl bra?

För vems skull skall jag knyckla ner stetoskopet i fickan?

15 kommentarer:

KatBat sa...

åh. Det fastnar liksom överallt. om man ska ha i fickan fr det bli i fickan på låret. lagom klumpigt. Hamnar dock rut halsen så fort jag undersökt patient. man har inte tid å knöla ner det då. basta.

Anonym sa...

Hej.

Hur gammal är du?

Mvh. H

Terese sa...

På min avdelning får läkare inte ha stetoskop runt halsen relaterat till hygienrutiner, vi har stetoskop till varje sängplats som spritas av mellan patientbyten. Det känns faktiskt rätt fräscht. Innan hade vi syrror också egna stetoskop (vad vi nu egentligen skulle ha det till) men då blir det ju inte av att man spritar mellan varje gång. Tycker vi har en bra rutin som funkar på vår avdelning, svårt om man som läkare är på olika avdelningar så klart.
/terese ssk på Danderyd

Anonym sa...

Hej! Jag är 36 år och funderar på att byta branch helt och hållet. Jobbar inom handels och har aldrig varit i närheten av vården och patienter. Men jag har den senaste tiden fått ett sjukt brinnande intresse för människokroppen och att få jobba inom vården. Helst som läkare, men med tanke på ålder, dåligt läshuvud och avsaknad av behörighet från grundskola, lutar det mer åt sjuksköterska. Du som möter mycket människor både via studier och i arbetet, när blir man för gammal för att skola om sig till något dyligt? Känner du fler som är "äldre" som läser? Tack för en bra blogg, jag blir jätteinspirerad att ta tag i detta nu!!
//Johanna

Fredrik sa...

Jag brukar inte ha stetoskopet runt halsen men skulle heller inte bry mig för fem öre om någon har det där.
Föredrar antingen fickan på benet men blir lätt klumpigt där, bäst är nog i stora fickan på läkarrocken. Men till trots, öronoliverna sticker ändå upp ur fickan som ett fult renhorn.

KatBat sa...

hum, jag brukar sprita mitt så fort jag använt det...annars vill man väl varken ha det runt halsen eller i fickan...

Diarium sa...

Hjälp. Jag blir nästan mörkrädd av alla dessa codex som verkar finnas, hur mycket saker jag kan råka göra där jag kan antyda att jag är pretantiös, tycker mig vara bättre än någon annan. Hela den attityden och motsättningen är ju skrämmande, speciellt när man jobbar för samma sak.
Jag är ju inte så mycket på klinik än, men de gånger jag varit det är det definitivt allra lättast att ha det runt halsen, i fickan är ju helt hopplöst. Sålänge det är praktiskt och man inte bryter mot några hygienregler gör man det väl så lätt som möjligt för sig själv... =)

Unknown sa...

Ja det kändes lite skumt! Att folk har så mycket åsikter hela tiden.. Menmen.. Tycker om att du står på dig och i alla fall försöker argumentera! =)

Dr Wannabee sa...

Katbat: Ja men precis. Det borde göras läkarrockar med korta armar alt sådan som går att knäppa fast uppe i överarmshöjd. Då skulle vi ha tillgång till våra stora fickor jämt. Självklart spritar jag av stetoskopet när jag använt det:). Skulle vara rätt äckligt annars.

Terese. Det låter som du arbetar på en infektionsavdelning? Där all utrustning är rumsbunden? När jag var på infektionsavd fick jag lämna mitt eget stetoskop hemma. Vilket är synd på sätt och vis. Det sägs att det är nybörjarna och proffsen(kardiologer) som behöver ha ett bra stetoskop. Det är svårt att lära sig höra allt. Och vi är tillsagda att lyssna in oss på vårt eget stetoskop.

Anonym: Om du har ekonomi och motivation för det så kör på. Din livslön kommer bli lägre om du läser till läkare i så sen ålder, men det är väldigt få som läser för pengarnas skull, så du är i gott sällskap. I min klass är det några över 35 och någon över 40

Dok: Jag vet inte om det är för att jag har liten storlek på min jobbbussarong. men det går inte att knöla ner ett Littman Cardiology 3 utan att en slinga eller öronoliverna sticker ut. Och fickan står ut alldeles proppfull.

Diarium: Ja man blir mörkrädd, det är inte lätt att komma som ny kvinnlig läkare. Antingen ses man som bitchig eller som för mesig.

Helen: Ja jag argumenterar även när det ryker ur öronen och hornen växer fram.

Anonym sa...

Hej!

Jag jobbar som narkossköterska och använder mitt stetoskop rätt ofta. På OP har jag det runt halsen eftersom det är lättare åtkomligt. Annars i fickan.
Anyway, när du har en medicinkonsult på psyk. råder jag dig att stoppa stetoskopet i fickan. Finns flera fall beskrivna där sjukvårdspersonal blivit skadade när pat. försökt strypa vederbörande med just stetoskopet.

Lycka till med studierna!

Mvh Thomas

Sara sa...

Hej!

Vilken fin och välskriven blogg du har. Kul att se en annan läkarstudent blogga. Jag känner precis igen mig i ditt inlägg om kommentarer om hur läkare beter sig från andra yrkeskategorier inom vården.

Jag är läkarstudent i Stockholm och ung 23-årig mamma till en liten busflicka. Jag har en blogg i vilken jag skriver om mig och mitt liv med lilla dottern, samt om hälsa och hur vi tillsammans kan hjälpa människor i nöd. Många bloggar skriver om ”dagens outfit”, men jag har förutom detta även något som jag kallar ”dagens reflektion” – då jag berättar om något jag lärt mig under dagen eller reflekterar runt ett tänkvärt citat. Min tanke bakom detta är att om fler bloggare gjorde detta så skulle vi tillsammans åstadkomma ett hav av kunskap! Jag har även en unik tjänst som innebär att min bloggs läsare kan STÄLLA VILKEN FRÅGA SOM HELST OM HÄLSA OCH SJUKVÅRD till mig. Jag besvarar frågan direkt om jag kan, jag letar upp svaret i medicinsk litteratur om jag vet var jag ska hitta informationen och jag frågar en forskare eller läkare om jag inte kan ge ett tillfredsställande svar själv. Jag lovar att återkomma med svar på alla frågor inom max några dagar! En läsare har just frågat om hur man kan träna efter förlossningen. Jag har därför precis (5 juni 2009) publicerat en lång artikel på bloggen om effektiva och säkra träningsformer under graviditet och förlossning, med mina bästa tips om träning för mammor!
Du är otroligt välkommen till min blogg! Tipsa gärna om den till vännerna eller länka om du tycker att mina idéer verkar intressanta! Ha det bäst!!

Besök min blogg http://metrobloggen.se/youngsexylovelyexpatchinesegirl

Anonym sa...

Jag har också träffat vårdlärare och dom har ett helt annat förhållningssätt än andra SSK. Dessa är typ högdragna och har nån slags översittarattityd inte bara mot kandisar men mot andra SSK-kollegor också.

För övrigt så sitter problemet i henne och hennes värderingar byggda på amerikanska sjukhusserier. Jag tror inte någon pat känner sig sämre bemött av steto runt halsen och det är väl viktigare än hennes stolthet som förmodligen fick en törn..

Anonym sa...

Hm... Själv använder jag ALDRIG läkarrock. Den är mest opraktisk och tung med alla grejer i fickorna. I övrigt så måste alla på sjukhus ha kortärmade kläder när de arbetar patientnära - vilket vi gör.

Så stetoskopet hänger ofta runt halsen för att jag ska veta var jag har det. Annars hamnar det på bordet bredvid diktafonen o där gör det i regel ingen nytta.

Att folk bryr sig om var man gör av stetoskopet beror på deras egen hjärna och avundsjuka. Dvs DERAS PROBLEM.

Arbete på sjukhus är att träffa patienter och att göra det smidigt och bra - skapa goda möten. Inte dividera med andra var stetoskopet ska vara eller ej. Tänk om vi alla fattade varför vi är där i stället o fokuserar mer på hur det ska bli bättre och säkrare för patienterna? :-)
K

Göran sa...

Lösningen med ett stetoskop på varje palts låter ju fint ur barriärsynpunkt. Men den som har ordnat den lösningen har uppenbarligen inte använt stetoskop speciellt mycket. När det gäller stetoskop så får man verkligen vad man betalar för, det är inte för skojs skull som jag lag en dryg tusenlapp på att skaffa ett hyfsat stetoskop. Ska man bara lyssna efter pulsationer vid blodtrycksmätning kanske de stetoskop som arbetgivaren har räcker. För allt annat så är det kvalitet som gäller.

Anonym sa...

haha typiskt svensk.. läser till läkare i polen där är det andra bullar.. :)