07 juli, 2009

Vilken ST skall man välja?


Tiden går rasande snabbt. Vi har hunnit med en hel del mysiga baddagar. Sonen simmar längre och längre för varje dag, nu är han uppe i 70 m. :)

Jag jobbar på Iva, och får upp rutinen igen. Efter ett par pass känns det som man inte varit borta alls. Jag funderar samtidigt på vilken spec. jag skall välja, det flyter ju en hel del läkare förbi IVA som hälsar på sina patienter, jag träffar ortopeder, kirurger, transplant.kirurger, ÖNH-kirurger, plastikkirurger, medicinare, kardiologer, infektionsläkare och såklart narkos/Iva-läkare.

IVA/narkos är en jourtung spec. iaf på ett stort sjukhus. Man får inte vila ngt på jouren och man har lite fritid. De flesta kirurgiska specialiteter likaså, det är mkt arbete på kväll/natt/helg.
Egentligen gör det mig inget. Jag är van att vända veckan/dygnet efter alla år av nattjobb. Men det är tråkigt att inte ha ngn fritid. Som ssk har jag ändå haft ett par dagar ledigt mitt i veckan när jag jobbat helgen.

Det här med val av ST är inte lätt. Jag är ju en person som trivs med "akut"-stress. När tempot går från 10-100 på 1 sekund. Man jobbar intensivt ett par timmar, jobbar undan och sedan är det lugnt igen. Då kan man se ett stort leende på mig. Men däremot inte "lång" stress. Att ha ständig stress, aldrig bli färdig.

Just nu är funderingarna :

Mest akut stress/mindre fritid
------------
Narkos/Iva
Neonatal
ÖNH-kirurg
Infektion
Röntgen
Distriktsläkare(mer betalt=mer fritid?)
--------------
Mest lång stress/Mer fritid

Någon som kan ge mig ett gott råd?

4 kommentarer:

Fredrik sa...

Det man lättast hanterar, oavsett mängden stress och arbetsbörda, är det man gillar mest.

Och det vet du bara själv.

Jag är själv en akuten-människa. Så är det bara.

Dr Wannabee sa...

Fast jag tycker alla de jag nämnt ovan är intressanta, och jag kan se mig själv som en sådan läkare.
Att jag är stresstålig för akut stress är ju bara en av alla egenskaper :)

Dr. Jollan sa...

Som jag förstått det av ST-läkare och färdiga läkare jag snackat med så faller det sig naturligt när det väl är dags att välja :P. Det beror ju på så mkt... Vilka handledare man mött på praktik och AT, var man har haft mest kul och det varit mest intressant och det som passar ens livssituation bäst och inte minst stället där arbetsklimatet (typ kollegor, rutiner etc) är av den typen som man trivs i... Men va fasen vet jag ;). Det är ju såklart kul att spåna och spekulera ändå :D. Men det känns även som att om man skulle märka att man hamnat på fel ST så är det ju bara att ändra sig?? Puss!

Cecilia sa...

Går du redan på läkarlinjen eller ska du börja till hösten? Säkert jätte spännande utbildning =) Lycka till!