06 mars, 2009

Barnläkare åtalad för dråp

En barnläkare är anklagad för dråp, jag tycker det är bisarrt.

Enligt tidningsartiklar idag hade barnet för höga doser av tiopental och morfin i blodet. Advokaten säger att det inte är läkaren som injicerat tiopental.
Respiratorn stängdes av i samråd med föräldrarna eftersom vidare vård var meningslös.

Min tanke är att skall man stänga av en respirator, för att patienten skall få gå bort lugnt och stilla, vill man ha både lugnande och smärtstillande , för att minska ev lidande i dödsögonblicket.
Det kan också vara för de anhörigas skull, att slippa se lufthunger och ryckningar. Som vårdpersonal gör man ju allt för att en hemsk situation skall bli mindre plågsam.

I slutändan är det inte läkemedlet som avgör fortsatt liv(Om det inte är extrema doser).
Det är att man stänger av respiratorn.

Och att avstå från livsuppehållande åtgärder i en situation då man vet att vidare vård inte kommer rädda patientens liv räknas inte som varken dödshjälp eller barmhärtighetsmord.

5 kommentarer:

Moonbeam sa...

Ja, jag tycker också det är märkligt att hon står ensam åtalad för mord. Skulle gärna vilja få insyn i förundersökningsprotokollet!

FiaLisa sa...

Jag har ju ingen aning om vad som hänt, men nog borde polisen kunnat sköta det hela bättre. I en situation där det är så mycket starka känslor inblandade är det ju ännu viktigare att alla uppträder så professionellt som möjligt.

Jag lider med läkaren, och nu när fallet blivit så uppmärksammat i media blir situationen ännu mer tillspetsad. Jag hoppas verkligen att de hittar rätt väg ut.

När sånt här händer ifrågasätter jag verkligen om jag har valt rätt väg, vem vill bli läkare om denna häxjakt fortsätter?

Anonym sa...

Är det inte fascinerande hur läkare anser jurister vara inkompetenta att bedöma det medicinska men själva anser sig kunna bedöma det juridiska?

Dr Wannabee sa...

Vem är det som bedömer juridiskt?
Jag berättar här vad som är min erfarenhet från ett flertal svenska och norska IVA-avdelningar. Där både barn och vuxna vårdas.
Situationen som ovan är vardag. det finns inarbetade rutiner för att det inte skall bli missförstånd och feltolkningar. Det är tex viktigt att inte anhöriga får uppfattningen att det är dödshjälp att stänga av respiratorn.

FiaLisa sa...

Micke - menar du att läkaren i juridisk synvinkel bör straffas för att hon har skött sitt arbete?