20 mars, 2009

Avsked till prekliniska kurser.

Idag tar jag officiellt avsked till preklin. På måndag börjar grundkursen i läkarskap, konsultationskunskap.
Jag skrev en mycket lång tenta idag, 25 sidor 100p.
Jag gjorde kontrollräkning efter 25 sidor=rätt sida godkäntgränsen. Sen fyllde jag på med gallimatias på de blanka sidorna. "Blajja på" kallar vi det. Har man tur ger det ett eller ett par poäng.

Skönt att lämna patologikursen efter sig. Det har varit nyttig kunskap, men rätt jobbigt att ta sig igenom allt stoff.
Vi hade lite märkliga minnesregler.
Cabben med 5 platser och chauffören Arne = C5a (kemotaktisk"taxi" komplement, utsöndras vid inflammation, kallas oxå anafylotoxin)

Egentligen skall man inte ifrågasätta varför man skall banka in bokstavs /sifferkombinationer till tentor, för man blir bara irriterad. Men allvarligt hur många förutom specialister i allergologi och immunologi vet att det är C5a? Vet ortopeden /Kirurgen / Alllmänmedicinaren/ Anestesiologen detta? Är det så relevant?
Önskar att fokus skulle ligga på mer allmänna principer. Sådant som man kommer ihåg efter 1,2,5 år.

Nu TENTAFEST!!

5 kommentarer:

Fredrik sa...

Härligt jobbat!

Njut.

FiaLisa sa...

Gratulerar! Jag kan hålla med om att det känns meningslöst att lära sig alla bokstavs/sifferkombinationen. Min favorit är apoptossignaleringen. Jag är på gott och ont rätt duktig på att lära mig saker så att kunskapen håller till tentan - inte en dag mer. Lite sorgligt. Jag försöker inbilla mig att jag glömmer bokstavs/sifferkombinationerna för att lämna plats åt de viktiga principerna, men det återstår väl att se...

Lite avundsjuk är jag, jag önskar också att jag fick ta klivet över i kliniska terminer, men det har ju gått fortare än jag någonsin kunnat tänka mig hittills så snart är jag väl där med.

Anonym sa...

Hej!

Det låter som om du jobbat bra! jag brukar läsa din blogg och som många andra siktar jag på att få högsta poäng på HP för att förhoppningsviss kunna komma in på min önskade utbildning=läkarutbildning. Jag är ssk och vill bara lära mig mer varje dag jag är på jobbet...
/Anonym.

Marie sa...

Grattis, big time - nu är det tjatigaste över! :)

(Hua....jag hade förträngt helt att det ens fanns ett komplementsystem, inte bara C5a. Nåt vagt minne om två aktiveringsvägar och konstiga ramsor för att minnas, varav den ena kanske eller kanske inte hade med bananer att göra...? Nä. Det är borta.)

Dr Wannabee sa...

Dok: Tack :)

Fia-Lisa: Jag har svårt att banka in detaljerna, det tar lång tid för mig, Men när de väl är inbankade sitter de för lång tid. Mycket möda men god utdelning :)

Anonym: Kul att du hittat hit, vi har ett superkul yrke, man lär sig något varje dag. Hur gick det på HP i helgen?

Mårr: Tack ja, det är mycket man skall komma ihåg, har man tur vet man i vilken bok man skall slå upp det iaf.