15 maj, 2012

5½ år och examination

Inne på sluttampen av 5½ år.

Sista terminen har innehållit gynekologi, obstetrik med Att lära sig om kirurgi på kvinnor, gynekologisk cancer och allt som hör till graviditet och förlossning.
Vi kandisar har fått gå med barnmorskor och förlossningsjourer. Jättekul och förmånligt att få vara med när små barn kommer till världen.

Pediatrikkursen som snart är slut har tilltalat mig mer än jag trodde. Det är en speciell värld med små patienter som man i stort sett alltid får ett leende av. Och dessutom föräldrar att få förtroende av.

Känslorna nu när allt snart är slut är en mix av lättnad, skoltrötthet och ångest över framtiden.
AT fick jag inte i första sökningen.

I sommar skall jag vika på det stora sjukhusets akut och MAVA. Till hösten pendlar jag till ett mindre sjukhus där jag huvudsakligen skall vara på akuten. Hoppas, hoppas att jag får AT när jag söker i höst.

Verkligheten för de flesta läkarstudenter är att man får vikariera som underläkare 6 månader-1,5 år innan man blir antagen till AT-utbildningen. I vår kurs är det ca 15-20% som fått AT. De flesta på mindre orter.
Det här önskar jag att jag vetat långt tidigare:
Forskning och publicerade artiklar meriterar till universitetssjukhus.
Lokal anknytning(= mamma,pappa, uppväxt) och att man köpt hus/bostad på orten meriterar till mindre sjukhus.
Att ha gjort all klinisk utbildning på ett och samma sjukhus(gäller mindre sjukhus) meriterar till det sjukhuset när man sedan söker AT.

Andra meriter som ev kan ge fördel:
Sommarjobb inom vården.
Undervisningserfarenhet, amanuens.

Det sorgliga med att avsluta utbildningen är att alla goda vänner sprids över landet. Det blir inte lika lätt att ta en fika. Men med jobb och lön kommer vi antagligen lättare kunna hälsa på varandra.

Bloggen har varit på sparlåga under sista tiden. Detta blir mitt sista inlägg. Kanske jag öppnar en ny blogg så småningom, med en annan profil.

Tack alla läsare, för kommentarerna, länkningar och för att ni finns.


7 kommentarer:

Anonym sa...

Vad roligt att du nu är klar med din utbildning!
Lycka till med ditt nya yrke, det har varit mycket intressant och spännande att få följa din blogg.
Hälsningar
/C

Anonym sa...

Oh My! Fick tårar i ögonen när jag läste detta! Jag är en 20 årig läkarstudent som har följt din blogg en lång tid nu,, redan som 17åring inspirerades jag av det du skrev... Och nu sitter jag här och har påbörjat den studieresa du nu ska avsluta. Jag vill tacka din innerligt för din fina blogg! Kan inte fatta att saker förändras till det bättre, att saker blev som
Jag ville att dom skulle bli, som i mina,då, stora drömmar.. önskar dig all lycka!

Anonym sa...

Grattis!!! Har följt dig sedan 2009, snart halvvägs själv nu. Tack för en bra och inspirerande blogg! Och lycka till med AT!

Anonym sa...

Grattis! Jag har följt din blogg ända sedan tiden innan du började plugga då jag själv var mitt uppe i studierna. När jag börsjde kändes elva terminer som en evighet men tiden flyger... Lycka till!
/Christian

Stenåldersmannen Jonatan sa...

Hej!

Tack för tipsen! :) Tråkigt att du slutar blogga nu när jag hittat hit.

För de som söker en "uppföljarblogg" kan ni titta in på min om ni har lust.

Känns det som det gör nu kommer jag börja i Uppsala i höst, och kombinera det med stenålderslivsstil. :)

Ha det bra!

Diarium sa...

Kära du, de största av gratulationer! Det är häftigt, jag började läsa din blogg när den låg på aftonbladet. Jag minns att jag testade ett recept på dina amerikanska pannkakor en regnig dag när jag själv satt och pluggade komvux... Oerhört längesedan. :)
Det har varit roligt att följa dig och dina tankar, stort lycka till i framtiden!
Förresten blev jag också överraskad av pediatrikkursen, jag älskad den! Mycket förvånande. :)

Karl Jonsson sa...

Hej,

Även jag ville passa på och gratulera dig på en fantastisk resa som nu närmar sig sitt slut. Du har varit oerhört inspirerande för många och så även för mig. Jag önskar dig all lycka i framtiden och förhoppningsvis fortsätter du även blogga när du kliver ut i arbetslivet :)

//Kalle