02 augusti, 2010

Sista natten på IVA blev spännande.

Jag hade en hjärtsjuk äldre man som var opererad i höften. Samt en yngre bukopererad kvinna.
Mannen hade fått förmaksflimmer på kvällen och ssk hade gett Seloken, han var väldigt känslig och sjönk för mkt i BT. Efter en halv dos cordarone sänktes hjärtfrekvensen ngt. När jouren gick runt sa han att jag skulle spruta mer Seloken om pulsen gick över 120. Jag berättade då om BT-fallen tidigare på kvällen. Det var ok sa han, jag skulle ändå ge Seloken.

Vid ca 03 när pat låg o sov parkerar sig pulsen på 125, ok då ger jag 1ml som ordinerat.
Sätter mig på stolen och tittar på övervakningsskåpet. Sedan svär jag, pat har Plötsligt ingen EKG-rytm, det är rak kurva. Jag hinner rusa fram till sängen sedan kommer rytmen igång. Pat hostar till och nu är det sinusrytm.

Min egen puls går i 160. Jag ringer direkt jouren, han säger att det var ju bra med sinus, pat skall inte ha mer Seloken.

Den andra pat har en PA-kateter. Den ligger i truncus pulmonalis för att mäta trycket från lungorna.
När vi vänder pat på morgonen blir tryckkurvan plötsligt rak. Det kan innebära att katetern har kilat in sig i lungkärlet vilket kan leda till lunginfarkt. Vi vänder tillbaka pat och jag ringer jouren som inte har tid att prata. Jag backar den några cm vilket inte ger kurva. Nu ringer jag bakjouren, jag skall backa 5 cm. Puhh äntligen en tryckkurva.

Natten avslutas med att den hjärtsjuka pat får bröstsmärta; nitromex, EKG, troponin .T.

Sedan kramar till mina underbara arbetskamrater
Jag kommer sakna denna arbetsplatsen, här har jag varit i nästan 10 år.

5 kommentarer:

Zara sa...

Hej! Har suttit och sträckläst din blogg, och jag måste bara säga att jag inspireras av dig. Du verkar så himla stark.

Jag jobbar som uska på akuten och på en intensivvårdsavdelning vid sidan av mina sjuksköterskestudier. Sjusköterskeyrket verkar kul, men jag vill inget hellre än att bli läkare. Har nu, efter att ha läst din blogg, bestämt mig för att skriva högskoleprovet och söka in till läkarprogrammet. Hoppas jag kommer in och hoppas jag blir minst lika bra som du är!

Dr Wannabee sa...

Stark är jag ibland :) Som de flesta, Tack, tack!

Lycka till med HP, träna mycket innan.
Och njut av ssk-tiden. Att vara sjuksköterska är jättekul.

Anonym sa...

Hej!
Jag hoppas jag kommer in till läkarprogrammet nu i höst (är 1a i reserv). Och så har jag läst din blogg nu, som är mycket insprirerande, och så såg jag att du är mamma. Har det gått bra att kombinera med dina studier? Hur gammal är ditt/dina barn? Jag har nämligen en dotter på ett år och skulle gärna vilja höra lite hur det är att plugga med barn :)

Lycka till i skolan i höst!
//Lisa

Dr Wannabee sa...

Hej.
Välkommen hit. Jo jag har barn, fast de är så stora så de går i skolan. Det brukar gå bra, men när de är sjuka är de jobbigt att pussla ihop vardagen.
Man brukar ha förtur till nära sjukhus för praktik när man har barn, för att ha lättare med dagishämtningar osv.

Som första reserv är du nästan garanterad plats, d kan nog lika gärna åka till skolan på uppropsdagen, med mobilen i handen för att kunna svara när de ringer :)

Anonym sa...

Åh, tack får dina fina råd :)
Och jag hade kunnat lytt dig och gått dit, för jag kom in!! Är superglad nu :)

Ha det bra!

//Lisa