30 september, 2008

Allt gammalt skrivet.

Lite om mig,
Jag startade läkarprogrammet VT 2007 och går nu termin 4, Är IVA-sjuksköterska sedan ett par år tillbaka, och har familj med 2 barn.
Livet som läkarstudent kan vara tufft, och det blir ännu tuffare om man inte har CSN kvar, men det är självvalt.
Curiosity killed the cat - Ja orsaken till att jag inte stannar som IVA-ssk är att jag har ett sug på att veta mer, och jag kände att jag slog i taket. Både lönemässigt och yrkesmässigt.

Jag var trött på aftonbladetbloggen. Gillar inte sällskapet där, så jag flyttar hit istället

Alla gamla blogginlägg, i ordning från januari 2007 till september 2008

Antagen till Läkarutbildningen
Skrivetav medicinstudent 7 december 2006, klockan 16:31
Idag fick jag beskedet som jag väntat på....Jag är antagen.
Vet inte varför jag gått omkring och varit så nervös sista tiden, med 2,0p på högskoleprovet och 0,5p tillägg i arb.livserf. Men något skulle ha kunnat gå fel. :o)
Så nu är det nedräkning till Januari.

Ett trevligt brev. Från Läkarprogrammet.
Skrivetav medicinstudent 19 december 2006, klockan 18:28
Idag fick jag ett trevligt välkomstbrev från skolan. Det är en hel del information och registreingsuppgifter osv.
Det står också att "läkarprogrammet är en utbildning där många ambitiösa människor samlas och att vi inte bara skall låta livet bestå av föreläsningar, självstudier och måsten." Vi uppmanas att gå och fika, träna och gå kvällskurser, vad än som gör oss lyckliga.
Undrar om det är många läkarstudenter som pluggar tills dom bryter ihop...
Nu är inte jag den som stressar ihjäl mig, men jag är lite spänd på vad jag gett mig in i. Hur skall det gå för mig?

1:a dagen Läkarprogrammet
Skrivetav medicinstudent 15 januari 2007, klockan 22:12
Dagen har varit mycket lång, från tidigt i morse med upprop och föreläsningar till nollning på stan, massa uppdrag och bus, och till slut middag tillsammans med äldrekursare och faddrar.
Nu är jag helt slut efter alla intryck. Har gått på spänn hela dagen, var så rädd imorse att inte hitta till rätt sal, inte komma i tid, låsta dörrar osv. Platsen går förlorad om man missar uppropet. Men det gick bra.
Närmsta tiden är det mycket aktiviteter för att lära känna varandra och andra i programmet.
Nu väntar sängen.....

Nollning - Läkarprogrammet
Skrivetav medicinstudent 21 januari 2007, klockan 13:09
Nu är första veckan slut.
Det har varit mycket aktiviteter - "lära känna varandra" övningar.
Folk som är nya i staden har fått lite rundvandringar. Vi har varit på sittningar, festat och igår var det läger utanför stan. Bra uppslutning blev det, halva kursen hängde på.
Resan ut tog ca 1 timme. Sen gick vi ca 10min i det omysiga vädret till en idrottsgård. Det blev massa bus o spex, tex en anatomiövning där man skulle i en grupp kombinera ihop olika kroppsdelar med papperslapp imellan. Calcaneus mot os mandibula. Innan vinnande gruppen var korad, såg hela hallen ut som en stor ormgrop, med ben stickande ut i konstiga ställningar. Det finns bildbevis :) men det kommer inte synas på denna bloggen iaf.
Natten blev sen, och idag syns det på alla att vi gav järnet igår.
I veckan kommer vår(och de andra) nollningsgrupp vara fullt upptagen med att skapa ett spex till nästa fredag, då vi skall uppträda för de andra.

Läkarstudent + 2veckor, fester o nollning.
Skrivetav medicinstudent 28 januari 2007, klockan 21:50
Ja nu har de två första veckorna gått. Jag har druckit mer alkohol än jag gjorde under hela 2006. Men jag dricker väldigt lite vanligtvis, så det säger nog mer om mig :-)
I fredags var det avslutningsfest för nollningen, eller vad man säger. Temat för kvällen var "förgången tid" Så det var många fina utstyrslar som syntes. Allt från fossiler till 80-tals youppies. Jag själv hade knallblå ögonskugga och tupperat hår. Riktigt "sexig" *S*
Sittningen gjorde de flesta lite glada i gasen, och efter det stuffade vi runt som galningar. Det slutade aldrig komma bra låtar, varenda en var en sådan som man bara måste dansa till. Natten slutade inte förrän >03. Då tog jag och några till en taxi hem.
Dagen efter var jag mör o mjuk o kroppen. Värkande fötter, de är inte vana att bli hoppade på i högklackat. Min kära man var förstående och servade mig med vatten och pepsi. Jag kommer återgälda honom. *big time*
Imorgon börjar anatomikursen, och idag har jag haft stort behov att organisera mig, skriva upp allt i almanackan, fixa med pennor o block. Jag måste ju vara förberedd. Våra faddrar har tipsat oss om att starta plugget direkt, repetera föreläsningarna samma dag osv. Det är lika bra, jag behöver den "sparken i ändan" Det kommer funka.

Anatomikursen, 1a dagen.
Skrivetav medicinstudent 29 januari 2007, klockan 23:08
Första dagen på anatomikursen blev lite av ett antiklimax. Vet inte vad jag egentligen väntade mig, men....
Jag och K gick till skolan tidigare och var där ca Kl 10, sen satt vi och pluggade lite latin. Förhörde varandra på ventral, dorsal, plantar osv, de lite enklare glosorna i början av boken. Visserligen inte svåra men ändå en del att plugga in, skall fortsätta med dem imorgon på em.
Vi kollade igenom kapitlet om cellen, och konstaterade att gymnasiebiologin tog upp det mesta, men att det säkert skulle bli mer ingående nu.
Men nej, det var repetition av organeller namn och funktioner, och cellväggens uppbyggnad och funktion. Mycket korta pass med många raster imellan. Föreläsarna kanske tror att vi skulle bli skrämda om de kör igång ordentligt. Jag har kollat gamla tentor, och de var på en mkt högre nivå. Så detta måste vara en slags mjukstart.

Första "provet" på läkarprogrammet.
Skrivetav medicinstudent 1 februari 2007, klockan 16:43
Vårt första "prov" var ett självförhör. Mycket bra faktiskt, man fick testa på hur det var att skriva tenta. Vilka frågor som är relevanta, och hur omfattande svaren skall vara.
Det var på de 3 dagars föreläsningar vi haft hittils. Cell och mikrobiologi.
Om det hade varit på riktigt, hade jag nog blivit godkänd, jag missade på vissa saker, och skrev nog lite för mycket på andra frågor.
Retade mig som sjutton på att jag fick afasi och inte lyckades klämma ur mig att cellmembranet är uppbyggt av fosfolipider, fast jag gick igenom det senast imorse. Men jag ritade en "snygg" bild av det iaf. det kanske hade gett ngra poäng ändå. :o)
Imorgon skall vi börja med muskler o leder. Jag var o köpte 2 böcker igår, för jag hittade inte så bra i den rekomenderade boken. Fasiken vad dyrt det blir. Men nu äger jag iaf Anatomisk bildordbok och ett medicinskt lexikon.

Gratis vaccination - Läkarprogrammet
Skrivetav medicinstudent 5 februari 2007, klockan 18:13
Idag har hela klassen varit och fått ppd-test. Om någon undrar vad det är, så kan jag berätta att det är en injektion i huden, som gör att man kan läsa av om en tidigare vaccination mot TBC(Tuberkulos) har gett tillräckligt med antikroppar.
På torsdag skall vi tillbaks och läsa av svaret. Då skall vi också få kompleterande vaccinationer mot Hepatit B, Mässling, Påssjuka, Röda hund, Vattkoppor, Stelkramp/Difteri och ev TBC.
Det är helt frivilligt, men jag tror de flesta tar erbjudandet.
Jag tycker det är så bra att vi får det, men visst är det lite konstigt att jag aldrig blivit erbjuden tidigare, trots att jag läst och arbetat såpass länge i vården?
I fredags hade vi en föreläsning i embryologi, och jag skojar inte om jag säger att de flesta i klassen, inklusive mig, såg ut som fågelholkar. Det var nog det krångligaste hittils. Embryologi är hur ett embryo bildas/utvecklas från den befruktade cellen och tills det blir ett foster. Mycket olika namn på olika skikt som kulle bli olika vävnader/organ. Vad sägs om gastrulation, zygot, zona pellucida, mesoderm, ectoderm, notochord, somiter.
Kul, kul iallafall, idag har vi lärt oss om brosk och ben, collagen och ECM.
om jag läser denna blogg om sisådär 5 år kommer jag nog ha kul åt vad jag nu tycker är svårt o komplicerat. :o)

Latinkunskaper - 5½ år-Läkare
Skrivetav medicinstudent 7 februari 2007, klockan 20:50
Idag har jag pluggat skelett, leder och ligament. Det bara poppar ut latinska termer hela tiden. Det är om om man liksom smakar på orden för att lära sig. Mitt i middagslagningen poppar "manubrium" upp (=övre delen av sternum).
Barnen tittar förvånat på mig, jag förklarar, och vips har jag två hjälpredor, de sjunger de latinska orden i långa ramsor, det låter riktigt kul.
Stackars barn, de blir väl mobbade i skolan om de kommer dit och pratar latin ;o)
Jag har kladdat med färpennor på en bild med ett helt skelett(utan benämningar). Markerat alla ben, leder och ligament/brosk som jag skall kunna. Det hjälper att ha en bild framför sig när man skall spotta ur sig alla ordvrängningar.
Imorgon börjar nästa del: Hjärta och cirkulation.

Ibland kan man, då är det roligt! - Läkarprogrammet
Skrivetav medicinstudent 12 februari 2007, klockan 18:31
Nu har vi haft flera föreläsningar som gått igenom en hel del nytt, men också sådant som för mig som Iva-ssk känns bekant och i vissa fall välkänt.
Det känns skönt när jag på viss föreläsningar, vet vad som kommer, känner igen och förstår, fast nu på ett djupare plan. Repetion är ju som bekant det bästa sättet att befästa kunskap.
Vi har gått igenom blodkärlsystem, hjärta, respirationen(lungor) och hud.
Många namn på alla olika artärer och vener. För att inte tala om de olika kärlväggsskikten(tunica) som har olika tjocklek beroende på vilket kärl det gäller.
Idag har jag betalat avgiften till studentföreningen i skolan. Det är mycket kostnader så här i början, kanske speciellt eftersom jag går 1a terminen. och så mycket pengar blir det inte från CSN, jag tar ju bara halft bidrag/lån för att spara på terminerna så länge som möjligt.

Vaccinationen - Läkarprogrammet
Skrivetav medicinstudent 12 februari 2007, klockan 18:47
I Torsdags blev vi vaccinerade, jag fick 3 sprutor, bla mot TBC, och den axeln blev direkt uppsvullen och ömmande, jag kunde inte sova på den sidan. På andra sidan fick jag 2 sprutor så det var mest ryggläge som gällde. Nu har jag en fin liten knöl, som syns även genom tröjan, den ser ut som en jättestor mogen finne, med en vit prick i mitten.
Inatt drömde jag att jag hade en larv som skulle ut genom huden, var tvungen att ta en ipren. Blääää. Tydligen skall den spricka och sen vara ett par veckor. Har stor lust att köra ner en nål, så att det äckliga kommer ut, men det gör jag inte förstås...
De andra i klassen verkar inte känna av sin vaccination alls, jag är väl veklig ; )

Antibiotika eller inte - Läkarstudent funderar.
Skrivetav medicinstudent 12 februari 2007, klockan 20:05
I DN idag står det att antibiotikaförskrivningen ökar. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=616990
Vad som är märkligt är att de inte alls tar upp orsaken.
De skriver endast om individens omedelbara behov(=Antibiotika) gentemot samhällets framtida behov(inga resistenta bakterier)
Jag tror inte riktigt på det. Jag tror inte att alla de som nu får antibiotika har en bakterieinfektion.

Många har en virusinfektion, som de tror går över med antibiotika.
Tyvärr, tyvärr, det funkar inte. Virus har nämligen inte någon cellvägg av peptidoglycan som antibiotikan kan ha sönder. Virus är otroligt små, tar sig in i våra celler och får våra egna celler att producera mer virus.
Vårt eget immunförsvar, fixar däremot att ta hand om virusen, med lite hjälp av att vi vilar, sover, äter bra mat med vitaminer i och dricker tillräckligt med vatten.
Tyvärr är det nu så att med dagens ransonerade läkartider så vill man ha ett recept när man väl kommit dit, för OM man skulle ha bakterier som inte syns på proverna än, så är risken stor att man inte får en ny läkartid förrän 1 vecka senare.
Sen visste kanske inte några att folk överlevde bakterieinfektioner förr i tiden , men vissa strök med av tex en sticka i fingret eller lunginflammation eller en halsfluss som blev till halsböld osv. Det är bra att antibiotika finns, det är synd om vi skulle göra det oanvändbart.
Det är ett informationsproblem likaväl som ett strukturellt problem.

Urogenitalorgan - Läkarprogrammet
Skrivetav medicinstudent 14 februari 2007, klockan 18:38
Dagens svåra ord: juxtaglomerulära celler.
Finns i närheten av capsula glomeruli (Bowmans kapsel) i njurarna och tillverkar bla renin som höjer blodtrycket.
Jag har varit lite piggare idag, igår var jag tvungen att åka kollektivt till skolan. Men idag gick jag min vanliga prommis till skolan på 20 minuter, och det är märkligt men jag märker stor skillnad. Jag var pigg hela fm.
Annars var dagens föreläsning okej, dagens höjdpunkt var när professorn sträckte ut armarna som jesus på korset och sa "Jag är en uterus"(livmoder) armarna skulle föreställa tuba uterina(Äggledare) och händerna; ovarierna(äggstockar).
Detta gjorde han för att förklara hur bukhinnan veckade sig över uterus, som ett lakan. :) Vilket innebär att uterus ligger retroperitoenalt(Bakom bukhinnan)

TENTA snart. Om 1 vecka...
Skrivetav medicinstudent 21 februari 2007, klockan 19:12
Nu hårdsatsar jag för att plugga in det sista. Imorgon har vi sista föreläsningen innan det är dags för tenta.
Idag har jag suttit på bibblan och pluggat med en klasskamrat. Vi slängde frågor imellan oss, drack kaffe, och frågade lite till. Det är ett bra sätt att lära in, man lär sig både av att säga svar och höra svar.
Jag har börjat göra gamla tentafrågor, har en hel bunt, och det är lurigt som sjutton när man inte har rätt svar, man får bläddra och leta i böcker och anteckningar. Skulle vilja ha en personlig mentor att fråga. : )
Barnen har haft riktigt kul i snön idag, de har byggt en snökoja, och halft begravt varandra(ungefär som på stranden)
Jag fixade kanelbullar och varm choklad att fika på när de kom in, rosiga o kalla - Det är mysigt med snö. Synd bara att det skulle dröja så länge innan den kom.

Imorgon!!!!!
Skrivetav medicinstudent 27 februari 2007, klockan 16:42
Är det TENTA-dags.
Lite nervös är jag, har pluggat en hel del, men det kan liksom aldig bli tillräckligt. Kommer hela tiden på saker som jag borde kunna, och måste tänka intensivt innan jag (kanske) kommer på det.
Jag ser nog ut som killen i Scrubs som tittar tankfullt upp åt vänster och gnuggar hakan, vid de mest märkliga tillfällen :o)
Idag skall jag inte plugga mer. Jag skall mysa lite med vår nya hamster. Katitzi heter den, och den bor i dotterns rum.

Tentan är över :o)
Skrivetav medicinstudent 28 februari 2007, klockan 17:25
Tentadagen är över och allt gick bra.
Vet om ca 5 p jag antagligen får avdrag på. Och sen är det alltid något mer som man inte tänkt på. Men jag är gott och väl inom marginalen för godkänd.
Nu är det 3 månader till nästa tenta. Känner att jag tom kan unna mig att börja träna :o) Det har blivit 0 träning senaste tiden, har bara pluggat.
Ikväll är det tentafest med klassen, tjohooo, vi är klara med första tentan!!! : D

Molekylär cellbiologi
Skrivetav medicinstudent 5 mars 2007, klockan 16:56
Idag började nya kursen i molekylär cellbiologi (12p)
Det känns rätt märkligt att böra om igen, jag var helt utpumpad efter tentan, så jag är inte jättesugen att börja med svåra grejer. Hade varit skönare med ett lite soft ämne. Men det är bara att köra på.
Första professorn använde sig av powerpoint. Det var INTE vanligt att se på anatomikursen.
Fick skriva rätt snabbt, men det funkade att hänga med iaf.
Vill inte vara neggo, men hur kul låter detta ämnet??? Ja, ja det är bara att släpa sig igenom det. Vi skall få labba lite och det är iaf kul.

Dugga och Tentaresultat
Skrivetav medicinstudent 22 mars 2007, klockan 16:30
I måndags hade vi första duggan i cellbiologi.
Jag har bara ett ord som beskriver det "sk*t".
Efter anatomitentan var jag rätt trött, och tillät mig en alltför lång pluggpaus, så jag hade läst sammanlagt 4 timmar för denna duggan, vilket inte på långt när var tillräckligt.
Även om jag hade pluggat mer är det tveksamt om jag skrapat ihop så många poäng, Jag måste ha missuppfattat vad som var viktigt i föreläsningarna.
Jaja, nya tag nu, det som vi går igenom nu är lite roligare. Gener och replikation slår enzymer och kemi.
Idag fick vi tillbaks anatomitentan *tjohoooo* jag är godkänd, fick 83% och gränsen för godkänd låg på 75%, vilket kanske sänks några % till.
Normalt sett ligger gränsen för godkänd på 62-63% men de vill att vi skall kunna första kursen lite bättre.
Hoppas för mina klasskamraters skull som hamnade under gränsen att den sänks lite till.
Fick lite ågren nu över nästa tenta, måste börja plugga lite mer strukturerat. Man kan faktiskt inte bara skita i det för att ämnet är tråkigt.
Skall bara kolla på gårdagens avsnitt av grays anatomy innan jag börjar ;o)

infektionsklinik TBC och räkbaguette
Skrivetav medicinstudent 27 mars 2007, klockan 19:29
Idag gick jag på en praktikdag på infektionsklinik.
Tidigt upp, redan 06.30 zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
började klockan 08.00 med att min handledare kom o mötte mig och hjälpte mig ordna kläder. Sen var det morgonmöte och rapport från nattjouren. En hel del nyinlagda patienter.
Efter det var det rond.....
Min handledare(som jag känner sedan tidigare) tyckte inte jag skulle säga att jag är IVA-ssk. Han tyckte nog det var kul att se hur lång tid det tog innan någon listade ut att det var ngt lurt med läkarstudenten på termin 1.
En underläkare gissade redan efter första rondpatienten. Sjuksköterskorna verkade inte bry sig alls(och varför skulle de?)

Jag har hälsat på patienter som har sjukdomar som många är rädda för. TBC, HIV, MRSA och sepsis av olika orsaker. Alla patienterna ligger i egna rum med sluss mot avdelningen. Anhöriga får besöka från en korridor utifrån andra hållet. Jag har spritat händerna säkert 50ggr idag. Varje gång man går in eller ut från ett patientrum spritas händer och underarmar. ALLA gör det, även läkarna :o)
Jag har lyssnat på rassel i lungorna och tittat på blodgaser. Jag har även sett hur en patient fick blodtransfusion samtidigt som han satt i en stol ute i solen och rökte *Speciell syn...*
Efter lunchen var det dags för röntgenrond, en väldans massa bilder på lungor och bihålor fladdrar förbi, och läkarna slänger käft med varandra. Skön stämning, men ÖL har alltid rätt ;o) Jag sitter längst bak och njuter av att vara en del av gemenskapen.(men säger inte ett pip) Vilket är en illusion för de är säkert skittrötta på kandidater - men det skiter jag i, för jag hade jättekul och lärde mig massor.
Tack kära M.B för att du tog hand om mig så bra idag.
När jag kom hem ordnade jag och maken picnic, och åt färska räkor m baguette tilsamans med ett par kompisar, ett glas vitt och en baquardi breezer blev det också.
Vilken heldag.

Prokaryota gener
Skrivetav medicinstudent 2 april 2007, klockan 17:35
Har suttit hela dagen på ett dammigt bibliotek och pluggat om bakteriens genom, plasmider och olika enzymer som påverkar processerna.
Känner mig rätt snurrig av alla termer. OCH startade plugga försent den här gpången med. Tur att det inte gör så mkt, dett kan ju bara ge bonuspoäng till den stora tentan.
MEN nu till påsk skall jag sätta mig och gå igenom, repetera allt från början. Kan inte spara allt till slutet av maj.

Påsk!
Skrivetav medicinstudent 9 april 2007, klockan 18:50
Påsken har ägnats åt godisätande, och många cappuchinos.
Min man gav mig en espressomaskin i present när jag klarade HP så bra. : )
Nu har den kommit till stor användning.
Jag har ställt i ordning ett plugghörn i sovrummet så jag kan sitta ifred även när barnen är hemma. Som vår lägenhet ser ut kunde jag inte plugga ens om de såg på barnprogrammen, för vi har öppet mellan kök o vardagsrum.
Plugghörnet skapades med hjälp av balkongmöbler *S* så nu blir det till att jag utnyttjar det annars lär det försvinna ut på balkongen igen.
Har invigt, genom att läsa ett par kapitel i Coopers "The Cell". Förstår att ni ler, ni äldrekursare som slipper detta gissel.

Dansa hela natten lång - inte...
Skrivetav medicinstudent 21 april 2007, klockan 10:08
Var ute med kursarna igår på villan.

Först träffades vi hos R som har en jättemysig lägenhet m. fin utsikt, hade velat flytta in direkt om jag inte hade haft fler personer att tänka på. Vi drinkade lite och snackade en hel del. Vanlig förfest, fast bara tjejer.

Sen drog vi iväg, och på vägen så ramlade K med sin cykel och slog sig. Vi sprang dit och skulle agera första hjälpen, fast det behövdes inte, hon hade bara skrapat sig lite.
En snäll man som skulle hjälpa till fick världens kommentar; "Det behövs inte för vi är läkare"
Hahaha, jo om lite mer än 5 år, tänkte jag. Jag känner mig inte så läkaraktig än.

Sen gick vi vidare till villan o dansade järnet, bra drag o musik som vanligt. Igår var det ett helt gäng holländare på besök. Kan tänka mig att de svenska poplåtarna var lite oförståeliga för dom, men så fort det kom en engelsk så skrålade de med : o )

Lite senare skulle jag göra ngn slags snygg danspose, vilket säkert kunde ha gått bra om jag inte haft så tajta byxor....DE SPRACK!! Jag trodde jag skulle dö av skratt, hickskrattade hela vägen in på toa, då såg jag att jag som tur var hade svarta boxer på mig, så det syntes inte så mkt. Jag dansade lite till, men kom på att jag ville gå innan det blev alltför tydligt att jag dansade i trosor.

Enkät för läkarstudenter - cellbiologi
Skrivetav medicinstudent 29 april 2007, klockan 09:50
Förkortningarna på de små proteienerna, proteaserna, kinaserna och enzymerna vi skall lära oss är förvillande lika, och de flesta slutar på a,b,c eller 1,2,3.
När vi väl blivit färdiga läkare så kommer dessutom 50% av det vi lärt oss redan vara inaktuellt.
Det är viss skillnad mellan olika orter, på en del räcker det att lära sig cellbiologin lite översiktligt, med principer, vad som händer och vad som kan gå fel. På andra skall man kunna allt i minsta detalj. Rita upp aminosyrorna tex.
Det skulle vara intressant att höra hur andra läkarstudenter har/haft det.
1)Hur detaljerad var er cellbiologikurs?
2)Har ni haft stor nytta av de små detaljerna sen på senare kurser? (tex farmakologi)
3)Har man stor nytta av kursen sen som färdig läkare, och krävs det då att man kan de små detaljerna (Tänker tex på att RanGTP för ut importin beta ur cellkärnan medan CAS för ut importin alfa)

Stetoskop - välja färg - blir hallonrosa bra?
Skrivetav medicinstudent 29 april 2007, klockan 10:53
Man skall ju välja färg till stetoskopet också, jag är lite sugen på raspberry, men det kanske anses som lite oseriöst med färgglatt stetoskop,??

Man skall väl vara allvarlig och seriös när man är läkare - Äsch jag skall kanske bli barnläkare och då passar det bra med rosa stetoskop. Och arbetar jag i äldrevården så blir de gamla säkert lite upppiggade av att bli lyssnade på med ett fint stetoskop (som om det spelar så stor roll) *S*

Här är en färgkarta iaf.
http://www.medisave.co.uk/images/Littmann_colour_chart.pdf

Denna vill jag ha
http://www.medisave.co.uk/littmann-classic-stethoscopes-raspberry-special-p-6469.html

Praktik på VC imorgon. Skall jag dra på den vita rocken?
Skrivetav medicinstudent 1 maj 2007, klockan 22:35
Imorgon är det dags för praktikdag. Nu handledare och ny vc.

Jag är mest van att arbeta på sjukhus, så det skall bli kul att se sig om i primärvården.
Nu är den stora frågan, skall man ha vit rock eller inte?

Det har ju debatterats på flera ställen om den vita rocken. Det sprider bakterier, och är mest ett prestige-attribut.

Kan nog säga att jag inte har världens största behov av en vit rock, men än så länge tar jag seden dit jag kommer.

Innan jag är färdig läkare så kommer den antagligen vara helt borta.

Undrar om jag får lyssna på några hjärtan imorgon - hoppas. :o)

Idag har jag övat på läkarrollen.
Skrivetav medicinstudent 2 maj 2007, klockan 19:13
Praktikdag på VC, fick gå med en stafettläkare som hade extra tid tilldelad för att hinna förklara/prata med mig.

De patienter jag fick lyssna på(anamnesen) var.
-Man med astma, han fick inhalera och hade sedan betydligt förbättrat pef-värde. Höjning av medicinerna ordinerades
-Kvinna med misstänkt bruten handled, ->rtg.
-Man med tennisarm, ->Voltaren, sjukgymnastik + sjukskrivning
-Äldre kvinna med bältros. ->Aciklovir + smärtstillande

Den läkaren jag gick med var jättebra, och diskuterade diagnoserna med mig, så jag fick ge förslag och synpunkter.

Nästa gång skall vi gå in till patienterna bara studenter, 2 o 2 och ta anamnes själva.

Cellsignalering
Skrivetav medicinstudent 3 maj 2007, klockan 17:52
Cellsignalering stod det på schemat idag,

Cellerna "pratar" med varandra, och får signaler som sätter igång kaskadreaktioner. Usch jag höll på att somna. Satt långt fram för föreläsaren pratar så tyst. så jag kunde inte gärna luta huvudet bakåt.

Satt efter föreläsningarnas slut och gick igenom allt en gång till. 1 månad kvar till tenta.

Laboration med komplikation!
Skrivetav medicinstudent 7 maj 2007, klockan 20:13
Idag var det labdags. Om ni vill se exempel på en laborationsgenomgång så finns det här. Det var rätt kul, vi placerade prover på en kiselplatta och väntade sedan på att de mest polära skulle vandra uppåt.

Att labba betyder att vänta. Och efter låååååång väntan, så gick vi och skulle framkalla provet.
En snäll doktorand skulle hjälpa oss. Han sprayade en syralösning över kiselplattan i ett dragskåp.
Först kom det för lite ur sprayflaskan, och sen kom det för mycket, på hans arm också. Sen lossnade slangen till tryckluften.
Aj sa han, skölj sa vi. och han sköljde, men det gjorde mer ont, så han fick skölja lite till.
Efter det stoppade han plattan i ugnen (150grader) efter 3 minuter tog han ut den, med enbart plasthandskar på. AAJ igen, oj då sa vi.

Bäst att använda något redskap. En griptång av stål verkar bra, han tog plattan med tången lyfte upp den en bit..... och tappade den i golvet, OJ DÅ!
Vi försökte sedan läsa av plattan som vi pusslade ihop på bänken. Alla prover utom en syntes, den sista hade gömt sig mitt i sprickorna.

En halvtråkig lab blev betydligt mer underhållande :D

Skolavslutning
Skrivetav medicinstudent 15 maj 2007, klockan 19:37
Idag hade vi sista föreläsningen. Virus igen.
En liten del av kursen ville ställa sig upp och sjunga "Idas sommarvisa" i slutet av dagen. Skolavslutningstraditionerna sitter fast rotade .

Temat för tentafesten (tenta om 12 dagar)blir
"traditionell skolavslutning" Den barnsliga sidan i mig njuter, *ler*

Nu skall jag plugga det sista för duggan imorgon.
-Wish me luck.

Tentastress *AHHHHHH*
Skrivetav medicinstudent 27 maj 2007, klockan 19:18
Pendlar mellan att helt ge upp hoppet, och tänka, *fine* omtenta i sommar. Och full panik, bläddrar i böckerna, slår upp konstiga ord. Jag associerar allt i min omgivning till cellbiologiska förkortningar.

Finns nog en orsak till att det är enklast att både umgås och festa med läkarstudenter.
Det finns inga andra som tycker det är helt naturligt och dessutom skrattar när man säger att man är på väg att flippa ut som ett fosfatidylserin.

Tentan klar
Skrivetav medicinstudent 31 maj 2007, klockan 18:39
Äntligen klar.
Tentan var oväntat svårare än vad jag trodde, hoppas den inte var för svår, vi får resultatet strax innan midsommar

Muntan gick jättebra, jag fick dra hela vägen från gen till färdigveckat protein. Och det hade jag pluggat mycket på så det var inga problem. De andra i min grupp klarade sig också bra. Men det var lite svettigt. Skönt att det är över.
Tentafesten var välbesökt och hög stämning, alla var lättade efter muntan. Och mycket nervositet hade släppt. Det är hemskt att bli grillad muntligen och få frågor på mer och mer avancerade saker, som de tom vet att man inte läst.

Nu skall vi bara vänta på tentaresultatet...... omtentan går i augusti.

Cellbiologitentan GODKÄND !! JAAAAAAA :D
Skrivetav medicinstudent 20 juni 2007, klockan 15:29
Idag, äntligen börjar sommarlovet på riktigt.

Fick mitt tentaresultat, och jag var godkänd med 4p marginal, såååå skönt.
Jag blev helt hög, och dansade runt i köket, tur att barnen sitter ute på gården och pic-nicar. Hahaha.

Nu blev jag tom. sugen på att börja kolla på nästa kurs - Genetik med embryologi.

Vad knäppt det är, måste man plugga så hatar man det, om det är frivilligt, så är det riktigt kul.

Glad sommar.!

Omskärelsefest i Tunisien
Skrivetav medicinstudent 19 juli 2007, klockan 18:13
Nu är vi tillbaka efter vår vecka i Tunisien.

Det landet gjorde att jag upplevde min första kulturkrock.
Jag hade blivit varnad av flera innan att det var jobbigt och annorlunda och kanske farligt pga bomber/terroristdåd(som 2002). Men vi ville hellre se och uppleva lite mer än att bara åka till Kreta som var det andra alternativet.

Första kvällen när vi gick längs turiststråket blev vi helt överhopade av försäljare, de stoppade vägen för oss, tog tag i oss och vi blev helt överrumplade, var tvungna att nästan springa därifrån.

Efter ett par dagar hade vi vant oss, att med mörka solglasögon gå förbi, utan att stanna, titta på grejerna eller prata med försäljarna gör att man får vara ifred.

Vi lärde känna några tunisier också. Killen som hyrde ut solstolar på stranden, pratade vi mycket med. Han berättade om Tunisiens politik, och berättade på vilka gator restaurangerna var dyrare och billigare.
Jag lärde känna en av städerskorna (Fatima) på hotellet, och med hjälp av killen i receptionen kunde vi prata med varandra. Hon pratade arabiska, ett par ord engelska och franska och jag pratade engelska, sen blev det en hel del teckenspråk. Hon var jättegullig, vi var i samma ålder och hon hade en son på 5 år, och efter ett par dagar sa hon att hon ville bjuda hem mig. Färden gick med kollektiv taxi ut förbi slumkvarter ut på landet, i en stenöken, med lite få olivträd. Vi svängde in på en gropig grusväg, och slog båda i taxins låga tak där den skumpade fram.

Vi kom fram till en samling hus som på utsidan såg ut som staplade tegelstenar, med armeringsjärn som stack upp i hörnen. På insidan var de rappade i vitt och en fyrkantig innergård som omgärdades av murar och hus. En pump med vatten fanns i närheten. Det var en olika byggnader för en samling getter och kycklingar. En häst var bunden vid en odling av mandelträd en bit bort.

Jag och min man hälsade på familjen som hade sovit middag, det var Fatimas mamma och pappa, syster och hennes barn, och Fatimas son Mátes. Alla hälsade med flera kindpussar.

Jag följde med in i det lilla köket(utan vattenkran) och fick sitta på en stol medan de lagade mat. Efter lite övertalning fick jag vara med och hjälpa till. Hon gjorde en klassisk tunisisk måltid: Cous-cous med lammkött, kryddad med Harissa(röd pepparfrukt). När maten var klar satte vi oss i vardagsrummet på golvet runt ett litet bord med en stor skål med maten. Alla åt ur samma skål med varsin sked. Hennes mamma kom med en fin tunisisk filt som jag fick. Vilka underbara människor.

Efter en lång dag och många kindpussar till åkte vi tillbaka till hotellet. Jag hade berättat för Fatima att lag läser till läkare, och den sista dagen frågade hon oss om vi inte skulle komma tillbaka nästa år och ta med oss barnen. Jaaaa, kanske, det beror på om vi kan spara tillräckligt.
Hon skulle ha stor fest, för deras son Mátes, varför då..... då tog hon upp fingrarna och klippte i luften. "ohhh shit" tänkte jag, och satte handen för munnen, lätt chockad.

Guiden på vår Saharautflykt hade berättat hur det går till. De har en stor fest, alla barnen får slåss om en massa godis från en kruka som slås sönder och samtidigt blir pojken omskuren utan bedövning i ett rum intill, fasthållen av släktens starkaste män.

"Du kanske kan göra det, du som läser till doktor" säger hon sen. Jag bara skakade på huvudet, jag är inte klar doktor. (och även om jag varit det, hade jag inte velat göra detta under de förhållandena)
Jag tror att hon tänkte att hon gjorde mig en ära, men att hon sen förstod att jag inte var riktigt redo för det, hon bara skrattade.

Guiden hade berättat att de kan få omskärelsen gratis på sjukhuset, med bedövning och under bra sanitära förhållanden. Men många vill göra på det traditionella sättet. Det är bara pojkar som blir omskurna i Tunisien, de omskär inte kvinnor som tur är.

Det var dags för henne att åka hem och vi bytte adresser. Jag skall skicka fotona som jag tog av oss och hennes familj. Efter att hon åkt samlade jag ihop en massa saker som jag vill lämna till henne, schampoo, balsam, nagellack och småprylar. Jag lade också med alla mina emlaplåster och gick ner till receptionisten och förklarade att de kunde Fatima använda på pojken INNAN men inte efter.

Jag hoppas verkligen att de väljer att åka till sjukhuset.

Jag rekommenderar verkligen Tunisien, de är ett väldigt gästfritt folk. Och får man chansen att lära känna någon tunisier så kan man få uppleva något helt annat än som vanlig turist.

Läkarprogrammet - start termin 2
Skrivetav medicinstudent 26 augusti 2007, klockan 13:29
Imorgon är det dags igen.

Det här är positivt med att terminen börjar:
-Skall bli lite kul att träffa klassen igen.
-Att lära sig om gener, embryon och vävnadslära.
-Slippa vända dygnet mellan natt och dag hela tiden.
-Mindre prestationsångest med barnen, sommarlovet är slut, de har dagligt tidsfördriv iom skolplikt.

Negativt?
-Pengar - brist på pengar.(CSN - from hell) vilket ökar behovet av
-Extrajobb, = >
-trött och tidsbrist, =>
-mindre fritid med barnen. => Dåligt samvete igen

Det löser sig.

Genetik - läkarprogrammet
Skrivetav medicinstudent 30 augusti 2007, klockan 16:56
Nu har kursen kommit igång. Genetik är kul, det är många egenskaper och sjukdomar som är ärftliga.

Vi har tex idag kollat hur många i klassen som kan rulla tungan, det är ett recessivt anlag.
Hur många som har örsnibbar som är fasta och som har rörliga. Jag har en av varje :D Så jag vet inte vilken grupp jag hör till.

Vi skall göra ett grupparbete om PKU, och har startat lite.

Genetik handlar mycket om etik också, att kunna göra ett genetisk test för att se om man är sjuk kan vara ett svårt beslut. - Vi skall få mer föreläsningar om det.

Nu har klassen ändrats lite, en del har tagit studieuppehåll och andra har bytt till annan ort. Vi har fått ett par nya i klassen, som längtat hit :o)

/Medicinstudent

Trött, hela tiden
Skrivetav medicinstudent 6 september 2007, klockan 19:21
Jag tror jag blivit biten av en Tze-tze-fluga och smittats av sömnsjuka.

Jag avlider av trötthet, jag kommer hem från skolan helt apatisk och ramlar ner i soffan, läser läkartidningen, och försöker somna..... DET GÅR INTE. Jag är övertrött.

Igår la jag mig vid 22 och somnade på 5 minuter. klockan ringde vid 8, och då var jag helt som död. Måste börja träna, äta vitamintabletter och göra något åt detta.

Som tur är har dottern F förstått läget och är extra hjälpsam och skjuter upp tonårsfasonerna till en annan dag.
Hon hjälpte tom att plocka ur diskmaskinen utan att jag bad henne. Jag måste ha gjort något rätt som förälder. :)

Nu vill jag bara glömma - Medicinstudent bloggar vidare.
Skrivetav medicinstudent 19 oktober 2007, klockan 18:14
Nu har jag skrivit tenta i Genetik + utvecklingsbiologi,
och jag vill glömma Nanos, Bicoid och Hunchback. Jag vill också glömma CFTR på Ch..... deletion av fenylalanin 508. (var det Ch 7?, har redan börjat glömma :)

Nu har kursen i Histologi(funktionell cellbiologi) startat, och vi har börjat titta i mikroskop. Ingen bra arbetsställning. Jag och majoriteten av killarna är för långa, trots att stolen är inställd på det lägsta. Men jag tycker det är märkligt kul med ämnet, gillar att se de olika cellerna, fibrerna och filimojerna.
Så vi stannade tom kvar efter föreläsningen idag och tittade på preparat, fast det är fredag o allt.

Skall försöka uppdatera oftare, men tiden springer fortare nu än någonsin.

Medicinstudent - histologi "check!!" influensa "check!!" ;o(
Skrivetav medicinstudent 19 december 2007, klockan 19:42
Histologitentan avklarad med bra resultat. Det känns som jag har fått pejling på hur jag skall plugga för att klara tentorna, men kan fortfarande inte låta bli att stressa upp mig när det är tentadags.

Just nu är jag hemma med influensa, tycker lite synd om mig själv, hade lite funderingar på att söka VC för att ev få Relenza (stavning?) men har ont om pengar så här innan jul, och vet inte om jag skulle få recept på det.
Medicinstudenter med influensa är väl lågprioriterade jmf med gamla tanter och farbröder som riskerar lunginflammation av samma åkomma.

Skrev en liten tenta i måndags och igår kände jag första frossbrytningen i kroppen. Lite typiskt att jag blir sjuk när pressen släpper, det brukar alltid vara så.

Den här terminen har gått i expressfart och jag har inte haft tid att vare sig känna efter eller bli sjuk, så inte konstigt det slår till nu.

Men jag vill bli frisk nu, skulle ju ut o köpa julklappar till barnen, fixa med julmat, och äntligen komma ikapp lite med hemmet som inte fått riktig uppmärksamhet på flera månader. Nu hade jag iaf tid att blogga lite :)

Det känns tomt.
Skrivetav medicinstudent 25 december 2007, klockan 19:24
Jag är så van att dagarna fylls upp av alla rutiner.
Stanna på skolan o plugga, hem till barnen, laga middag, deras aktiviteter osv

Nu är jag fortf. influensahängig, och har inget att göra. Det är fint städat hemma, barnen sysselsätter sig med sina nya julklappar. Inget att plugga.

Att se på film, surfa och läsa böcker börjar bli riktigt tråkigt. Dessutom äter jag för mycket godis av ren tristess + att det finns stor tillgång.

What to do?

Läkarstudent hos Tjocka släkten o firar jul
Skrivetav medicinstudent 26 december 2007, klockan 18:58
Jag har nu under julhelgen fått, uppleva det många läkarstudenter upplever. Jag har fått medicinska frågor om, "vad göra vid begränsat synfält under 10 minuter" personen såg inget på vänster sida av synfältet med båda ögonen. Mitt råd, sök en (riktig) läkare så snart som möjligt.

Funderar på om det kan ha med synnervskorsningen att göra, ngt som trycker där??? Hoppas han blir undersökt av en kompetent läkare och att det inte är ngt allvarligt.

Svärfar hade förhöjt blodtryck, och undrade om han skulle ta en extra blodtryckstablett. *Gahhhhhhh* hur skall jag kunna veta det????? Hur brukar du göra frågade jag, jo jag tar en extra halv och det hjälper, jo men då blir det säkert bra.

Hans portabla blodtrycksapparat gick runt soffan mitt i julfirandet och alla gamla stötar firade lite extra, att de hade bra blodtryck.
Jag hade migrän och högre än mitt vanliga 100/60, gick o la mig tidigt.

God fortsättning.

Medicinstudent - Jullovet slut, och jag vill till skolan igen.
Skrivetav medicinstudent 6 januari 2008, klockan 17:11
Eegentligen skulle man kunnat förkorta läkarutbildningen en hel del, om inte sommarlovet var så långt. Införa 3-terminsystem.

5½ år är rätt lång tid. Jag längtar hela tiden till nästa kurs, och nästa igen. Det skall bli kul att lära sig mer om fysiologi nu i vår.

Läkarstudent - Smärtlaboration
Skrivetav medicinstudent 2 februari 2008, klockan 13:08
Har nu startat fysiologikursen på allvar.

Neurofysiologi för att vara specifik. Man gör flera laborationer, bla har vi gjort en laboration i smärta.

Vi fick ta ett kliv i en balja riktigt hett vatten ca 60-80 grader. Instruktionen var, att vi var tvungna att STÅ på foten som vi steg i baljan med. Det blev ett litet tåg av studenter som snabbt tog ett kliv i baljan och sen upp o torka. AJAJ ajajaj AJAJAJ . Smärtan kommer i 2 skilda vågor, och det är för att den går i 2 olika fibrer myeliniserade och omyeliniserade C-fibrer. Tänk att du slår i tån, det gör riktigt ont, men 1½ sekund efteråt så gör det ännu ondare.

Det mest smärtsamma var ischemismärta. Att hålla handen upp i luften en stund, sätta en blodtrycksmanschett runt armen, o pumpa upp till 200mmHg. sen fick man ta ner armen o kram runt en liten boll för att arbeta med musklerna. Armen blev kritvit och det började efter en liten stund nästan bli helt omöjligt att krama runt bollen. Det bildas mjölksyra för att det inte finns ngt syre när musklerna arbetar, det blir surt och smärtfibrerna reagerar intensivt på den sura miljön. AJAJAJ, jag kunde inte hålla på i 5 minutersom instruerat, det gjorde alldeles för ont, det kändes som om musklerna gick sönder i armen.
Så känns smärtan vid hjärtinfarkt, fast skillnaden är att man kan inte sluta att arbeta med hjärtmuskeln. Man kan också få ischemisk smärta i benen om man är kärlsjuk.

Jag arbetade ett pass på en postoperativ avd ngn dag senare, och ojoj, vad jag hade "empatismärta" med en pat som hade just ischemisk smärta i ena benet.
Det var en annan ssk som hade hand om pat, men jag hade svårt att inte "lägga mig i"
Pat hade ont, och det var svårt att hitta rätt smärtlindring, jag tyckte det var HEMSKT.

Det var en riktigt bra laboration.

Medicinstudent - Preklin med praktik
Skrivetav medicinstudent 15 mars 2008, klockan 17:05
Det är inte alltid lätt att skriva blogginlägg när man går preklin, man pluggar, labbar, och tentar. Samma fast olika kurser.

Fysiologi som vi läser nu, är kul, och vi har fått göra en del kul labbar. Men jag längtar till klin, då vi skall få träffa patienter, och göra mer praktiskt.

Under preklin har vi ett par praktikdagar per termin, nu senast var vi på en operationsavd. tillsammans med en narkosläkare. Vi gjorde preop-bedömningssamtal med patienterna. Många tankar kommer upp. En äldre pat. trodde inte hon skulle överleva operationen, hon började snabbt prata om annat, och jag kände mig otillräcklig i samtalet, jag hade velat kunna lova att allt visst skulle gå bra, men det kunde jag inte, för jag vet helt enkelt inte.
Efteråt hade vi ett långt samtal med handledaren. Han sa, att det inte finns några givna svar. Att vara läkare är inte så lätt som man kan tro.

Medicinstudent - jobbet på Iva
Skrivetav medicinstudent 23 mars 2008, klockan 18:59
Var på jobbet igår.

Vi hade 4 svårt sjuka patienter i samma sal, allihop i respirator. Detta trots att salen är avsedd för postoperativa patienter. Jag och en kollega hade ansvaret för 2 av dem.
Till en början var det lugnt, sedan skulle båda extuberas. nr 1 gick bra, klarade sig snabbt på endast lite syrgas. Nr 2 gick inte alls bra. Hon var okontaktbar, och drog i allt, tyvärr lyckades hon till slut dra ut sitt dränage, samtidigt blev andningen sämre.
Under tiden blev två andra patienter på salen dåliga, det var tubstopp och akutlarm. Vi sprang fram och tillbaka och utförde akuta åtgärder. Fick kalla in läkaren gång på gång.
Vi bytte mask, satte CPAP, nej det räckte inte, en kantarell i näsan då? Akut rtg pulm - snabbt vända tillbaka till ryggläge *puhhh* med 80% syrgas, jo nu gick det lite bättre. Tänker *kan inte läkaren intubera snart, det här går ju inte* Sprutar Propofol, och till slut Haldol, nu slutar krigandet iallafall. Rtg svaret kommer, ajaj, det såg inte bra ut. Skicka personal för att hitta ett specialbronkoskop. Mitt i alltihop blir pat nr 1 orolig, Inte konstigt, med alla larm på salen, och personal som springer.
Jag står och lugnar lite, håller i handen och ger smärtlindrande, hälsar från de anhöriga.
Nu skall det intuberas, fram med grejer, dra upp läkemedel, oj vad min mage knorrar, många timmar sedan frukosten. Kollegan, säger gå du ut och ät, jag fixar det. Jag går ut och äter snabbt en dubbelmacka och dricker 2 koppar chococoffé(har inte tid att gå ner och handla riktig mat) kommer tillbaka efter 10 minuter, nu måste jag kvickt skicka min patient till avd. Det är platsbrist, finns inga platser att lägga akuta patienter på.
Samtidigt hör jag någon hojta, det kommer en akut resp.insuff, ni måste förbereda. Tur det finns vana undersköterskor som vet när de behövs som mest. Jag skriver omv.rapport och drar artärnål. sedan kollar jag respen och ställer in den. Plötsligt står em personalen där. Dags att rapportera - har jag glömt något?

Inte konstigt att det kallas IVA - Och Ja, Sjuksköterskor är värda en högre lön!!!

Termin 3 läkarprogrammet slut. Sommarlov!!!
Skrivetav medicinstudent 5 juni 2008, klockan 15:10
Sista tentan är godkänd, fick resultatet idag. Så nu är det äntligen sommarlov. Efter sommaren väntar en trevlig munta på hela fysiologikursen.(45hp) Men det är ett senare bekymmer.

Jobbar natt på IVA som vanligt i sommar, och inatt var premiär. Natten gick bra, men det var inte lätt att sova när de borrar och bygger nya lägenheter på bottenvåningen i huset.

Dessutom skickade fritids hem sonen ett par timmar för tidigt, så han väckte mig. Jag ringde skolan och de hade inte ens tittat på schemat bara antagit att han skulle hem som igår. :(
Han fick gå tillbaks igen. Jag behöver mina timmar för att bli människa efter en natts jobb. jag ska dessutom jobba 2 nätter till.

Go o glad sommar!

Läkarstudent: Plugga på sommarlovet?
Skrivetav medicinstudent 30 juli 2008, klockan 12:32
Skall jag eller inte?
Känner stort motstånd att öppna pärmarna. Men muntan på 45HP hänger över mig. Har vid några tillfällen på jobbet fått lite ahaan. Ja just det, så var det.
IVA-patient som är septisk, feber, varm perifert, och lågt BT. Klart att Nor-Adrenalin är bra då, dra ihop kärlen till lite lagom storlek. Samtidigt ordination på en massa vätska. Klurar över hur njurarna påverkas över denna kombo, vätskan borde hjälpa att skölja igenom njurarna. Tittar på labsvar och frågar snälla läkare som förklarar. (Alla är inte lika vänliga, men jag har lärt mig vilka jag kan fråga)

En annan hobby jag har är att titta på rtg-bilder innan svaret har kommit, och senare jämföra med svaret. Har hittat en del saker faktiskt. Tex satt jag och kikade på en rtg pulm och försökte se var alla slangar var, V-sond, CVK och tub. Jag såg ingen tub, dessutom hade det varit problem med tuben under hela kvällen, nu var klockan 23. Jag ringer på jouren och ber honom titta på rtg-bilden som kommit, men han har för mkt att göra och hinner inte komma(Han visste redan om tubproblemet). Jag vågar inte riktigt lita på mina naiva ögon. Men efter lite fler problem, bla kufftryck på 50mmHg för att få i pat luft går jag in på jourrummet och säger lite generat till jouren att jag kikade på rtg-bilden och inte såg tuben, han är fortf. upptagen men lovar att titta på rtg-bilden snart.
Efter 10 minuter rusar han och hans kollega in på rummet "Rör inte huvudet, tuben ligger i svalget". Allt ordnade sig de satte tuben rätt mha ett broncoskop.

Nu är det semester, och inget mer jobb. Så pärmarna med fysiologi känns inte jättelockande. Men lite har jag kollat upp. Skall kika lite på njurarna ikväll efter stranden, och farmakologi - diuretika.
Läkarstudent - Muntastress
Skrivetav medicinstudent 15 september 2008, klockan 22:23
Ingen som inte har läst till en muntlig tentamen i 30v (45hp) fysiologi fattar vad det handlar om.

Vi går omkring som vrak i korridorerna i skolan. Bleka, med finnar av all choklad och röda ögon. Vi har nedsjunkna axlar som värker av tunga ryggsäckar och lutade huvuden. Armbågarna ser gamla och skrynkliga ut. Magen är sur av kaffe.

Vi sitter från 8 på morgonen till sent på kvällen, dubbla matlådor + kaffetermos och 1 kg godis.

De flesta av oss är rädda för att få den strängaste läraren. Han som dissat oss totalt vid grupparbeten och seminarier. Oavsett om man säger rätt får man en fnysning eller så skakar han på huvudet, man uttryckte sig inte tillräckligt specifikt tydligen.

Jag och några kompisar drar oss från skolan och bullar upp med te och godis hemma. vi pepprar gamla muntafrågor, stryker sådant som är självklart och stressar över konstiga frågor där svaren kanske kan finnas i sammanlagt 4 av de 6 pärmarna

Mitt i denna stress ringer en granne, "kan jag få låna en skruvdragare?" Öhhhh ja, om jag hittar den. letar snabbt, ja visst fick han det, när han hämtar den, frågar han om det finns en laddare också..... Jag orkar inte leta så jag säger "vet inte". Vet att det låter vagt och löjligt, men jag orkar inte mer just nu.

Jag tog 10 minuter för att förhöra sonen på hans läxa, det är ok att prioritera, men inte skruvdragarladdare.

Läkarstudent - muntlig tentamen i fysiologi, farmakologi och biokemi.
Skrivetav medicinstudent 18 september 2008, klockan 16:04
Ojojoj.
Stresspåslag på max.
tre studenter, 2 lärare och 3 frågor var
1. Leverns metabolism. Nöjd med frågan, pratade på okej och fick sen en del detaljfrågor, bla om heme och bilirubin.

2. Nervcellen, hur fungerar den elektrofysiologiskt. Detta var min mardrömsfråga, helt enkelt för att jag tycker det är så ointressant = svårt att lära sig. Jag lyckades iallafall säga det som var vesäntligt och som de ville ha. Jag fick lite extra frågor om membranpotentialen och fick inte prata om NMDA och AMPA för att en annan student skulle prata om minne.

3. Lungans reglering, och hur den fungerar mekaniskt samt hur ett normalt andetag går till. Här var jag hemma, IVA-ssk som jag är, pratade som en kulspruta och fick inga detaljfrågor, fast jag hade gärna dragit beh. mot astma och KOL.

Godkända blev vi alla tre. och ikväll är det fest.
om 1 vecka börjar anatomin.

Puhhhhhh

Medicinstudent - valbara kurser
Skrivetav medicinstudent 28 september 2008, klockan 11:59
Nu efter den långa fysiologikursen har vi avslutning med valbara kurser, "Electives"

Jag valde Depression, pga att det var min favoritföreläsare som håller i ämnet

Hans föreläsningar om depression, ångest, psykos och ADHD var riktigt bra, fast med en speciell föreläsningsstil. Fötterna på katedern och vägande på stolen.
Men riktigt engagerande och ibland kanske lite väl subjektiv, men vi studenter bryr oss inte så mkt om det, hellre subjektiv och engagerande än motsatsen.

Ämnet depression gav att jag har haft nöjet att läsa boken "Pillret" under helgen, vi skall ha seminarium på den på tisdag.
Avslutar med att rekommendera boken. "Pillret" av Ingrid Carlberg.
http://www.panorstedt.se/templates/norstedts/NorBook.aspx?id=47214


Inga kommentarer: