30 september, 2009

Våldtäkt skall straffa sig

Att våldta någon skall straffa sig. Att våldta ett barn skall absolut straffa sig.

www.salon.com

29 september, 2009

Besviken

Idag blev jag riktigt besviken.
En person som inför mig uttalat sitt fulla stöd för ett projekt jag håller på med, vände helt och snackade ner alltihop. Det kom fram på omvägar, och nu vet jag inte vad jag skall göra av det.

Konfrontera eller inte?

Känner mig själv rätt väl, och vet att det inte är lätt att bita ihop och visa god min när man är arg o besviken.

27 september, 2009

Lycka

enl wiki: Lycka är en känsla av förblivande välbehag.

Lycka är att vara på väg mot ett mål. Att utmanas så man är på gränsen av vad man klarar av. Att kunna "gilla läget". Att vara närvarande i nuet. Och att vårda sina relationer med andra människor.källa Lycka i svd

Just nu är lycka för mig att känna doften av min hemmalagade musli.
Och jag ser fram emot vår tentafest, ett antal lediga dagar och sedan att börja kursen i internmedicin.

Man kan läsa om lycka i ett antal böcker, eller så läser man det senaste om lyckoforskning i http://www.lyckobloggen.se/. Frågan är om man blir lyckligare för det. Man får lite tips iaf.

Lyckostrategierna enligt Lyubomirsky
1. Uttryck tacksamhet.

2. Tänk positivt.
3. Jämför dig inte med andra.
4. Var snäll.
5. Vårda sociala relationer.
6. Lär dig härda ut.
7. Lär dig förlåta.
8. Sträva efter flow.
9. Njut av livets glädjeämnen.
10. Sätt upp mål och sträva dit.
11. Utöva religion eller andlighet.
12. Ta hand om din kropp


Lycka till...

23 september, 2009

slemfasen och serologilabb

Har nått till slemfasen i min långvariga virus-infektion. Hostar o fräser *bläk*













Hade en kul labb idag, vi har tagit venprover på varandra och idag var det dags att analysera vilka och hur stor mängd antikroppar vi har mot vissa sjukdomar: Vattkoppor, Hepatit B, EBV och Herpes typ 1

Skall kanske nämna att man kan få antikroppar på bla dessa två sätt; antingen via vaccination eller genomgången sjukdom.

Jag visste att jag borde ha antikroppar mot vattkoppor, för det hade jag när jag var 5 år och hepatit B är jag fullt vaccinerad mot, och mycket riktigt jag hade ak i riklig mängd.

Det spännande var EBV, har man inte haft det som barn kan man få körtelfeber som tonåring eller ung vuxen. Ngn skojade om att om man växer upp i skyddade miljöer tex ej gått på dagis, så är risken/chansen större att inte råka på viruset som barn, och då får man körtelfeber när man börjar pussas som tonåring.
Jag är dagisbarn =) och ja, jag var positiv, fick se en fin bild med immunoflouroscense( som bilden ovan) dom lysande cellerna är märkta med en ak som har en liten lysande flagga.

Nästa spännande prov var HSV-1 dvs herpes som orsakar munsår i första hand.
ca 70% i Sverige har haft den infektionen. Men jag har ALDRIG haft munsår, så jag tänkte att jag tillhörde de negativa 30%. Men nej, jag var positiv för den med.
Skönt, jag har skydd mot att få en primärinfektion, och jag verkar inte ha anlag för att reaktivera viruset.

Intressant förmiddag, och sedan lite seminarieförberedande plugg med kompisarna på em.

21 september, 2009

Vikten av att se det ovanliga, går det?


Idag handlade heldagen om infektioner i hjärnan.
Akut bakteriell Meningit(hjärnhinneinflammation) är ett ovanligt men allvarligt tillstånd.

Som läkare kommer jag antagligen se 1-2 under mitt yrkesliv, men när pat väl står(ligger) där framför mig får jag inte missa det.
Ngn i bänkraden bakom mig mumlade om vad hemskt det är med allt man kan missa som läkare - ångest.

Föreställer mig att man står där på akuten, som är full med mer eller mindre sjuka patienter. Sjuksköterskorna skyndar på mig, det är många som väntar, man måste vara effektiv.
Hoppas jag klarar att se patienten, att se symtomen, ha tid för en bra anamnes och tid till eftertanke och analys. Jag vill bli en bra läkare, vem vill inte det som läser på läkarprogrammet. Men frågan är kommer vi få möjlighet att vara bra läkare?

Bilden är från en pat med cryptococcusinfektion i hjärnan.

20 september, 2009

Helg med guldkant


Har ägnat hela helgen att umgås med barn och man, mest mannen som var tillbaka efter en resa.
Nu känner jag mig laddad inför en vecka med föreläsningar, info om nästa kurs i invärtesmedicin och laborationer.

Måste rekommendera att äta söndagsbrunch, vi gjorde det idag på ett uteställe, det var både mysigt och mycket gott.

17 september, 2009

I nattens mörker


Idag stannade jag hemma, efter att ha vaknat mitt i natten med hostningar, slem, ont i öra + kind, kallsvett och allmänt miserabel.

Av någon orsak har jag alltid svårt att somna om när jag vaknar mitt i natten, jag tänker alla dumma tankar, alla fel o misstag jag begått snurrar på repeat.
Inte ett enda lyckat ögonblick kan leta sig fram när jag vaknar mitt i natten. Hjärtat bankar så jag hör det, och det stör mig lika mycket som om grannen börjat hamra i väggen. Jag somnade efter 1½ timme.

Eftersom jag var dålig redan igår, förstod barnen att mamma inte stod för service och påminnelser på morgonen. Sonen gläntade försiktigt på dörren vid 8 och frågade om det var dags att gå till skolan. Mina älsklingar.

Dagen har jag ägnat åt att läsa böcker, lyssna på digilistan och börja planera en höstresa. Vi fick oväntat ledigt i oktober mellan 2 kurser. Ryktet säger att det beror på att tentamenssalen bokades för sent. Lika glad är jag för det. Kanske blir det Frankrike, har inte varit där sedan i högstadiet.

14 september, 2009

Influensa?

Känner mig sjuk, men inte på riktigt.
Ont i huvudet o kroppen, det kliar i ögonen. Halsen har svidit i 1 vecka.

Maken har haft svininfluensan och är på bättringsvägen så det skulle ju inte vara konstigt om jag också fick den.

Igår orkade jag knappt cykla upp för den vanliga backen hem. Stannar hemma från skolan idag - missar en heldag om AIDS, imorgon är det obligatorisk närvaro.

Har jag inte feber så går jag.
Det är så jobbigt det här, att ha lite symtom, men ändå inte ngt rejält som avgör om jag kan stanna hemma eller måste gå. Sen måste jag ju tänka på smittorisken också. Vill inte smitta klasskamrater och/eller patienter. Visserligen så hostar eller nyser jag ingenting, och handspriten är ständig följeslagare, så den risken måste vara låg.

Tycker ytte pytte synd om mig själv, men jag har inte AIDS iallafall.

07 september, 2009

Simultanföreläsning

Infektionskursen är indelad efter teman. Vi har haft tarminfektioner, först föreläsning, 3 föreläsare som hade förberett det bra, med en tydlig struktur på föreläsningen.
Sedan sprids klassen för olika aktiviteter, avdelningsplacering, laborationer och falldiskussioner.

2 veckor efter det seminarium.

Idag hade vi luftvägsinfektioner, simultanföreläsning av 3 föreläsare. Vilket inte fungerade helt optimalt, de var inte så samspelta och vände sig mer åt varandra än till oss, så vi hörde inte så bra.
Det var många som blev irriterade, och en del gick efter första föreläsningen. Vilket var synd för det blev lite bättre efter det.

jag amanuensade för arbetsterapeutstudenterna idag, och det gick bra, fast lite ovant :)

05 september, 2009

Seminarium













Igår hade vi seminarium i magtarminfektioner. Det var faktiskt första seminariet som blev i stort sett studentstyrt. I alla övriga så har studenterna vänt sig enbart till lärarna för att få feedback och "rätt" svar.

Det var med en enkel metod. Vi utsedde en ordförande och en sekreterare i gruppen för varje fall. Det blev då mer naturligt att vända sig till ordföranden/varandra. Dessutom hade vi inte löst uppgifterna gemensamt, så vi hade kommit fram till olika svar. Vilket ledde till en intressant diskussion.

Denna mekanism som jag observerade igår tycker jag är riktigt intressant, spec. som pedagogik/metodik är ett intresse.

Jag bytte till mig en gitarr idag, så jag o dottern har haft kul, stämt och tränar ackord.