30 oktober, 2008

Craniotomi

Idag fick vi se och hjälpa till vid craniotomi, intressant och samtidigt läskigt. Tur att de väntade med detta så vi inte gjorde det första dagen, då hade det varit riktigt tufft.

Hjärnhinnor, hjärnstam och hjärnans blodförsörjning blir det i em.

Note to self: Läs inte rysarböcker sent på kvällen, det kan bli svårt att sova. Läste ut Odjuret igår, somnade inte förrän 02.30

26 oktober, 2008

Traumapatienter


1 man >90 år ramlat i trappa multipla ansiktsfrakturer, påverkan på m. rectus medialis, och dislokation av bulbus. Nu fick jag extra anledning att kolla upp musklerna till ögat i anatomiboken. ögon och öronkonsultremisser faxade. Jag tittar extra på rtg-bilderna och försöker hitta frakturerna rtg-läkaren skrivit om i svaret.
Obs denna bild är ej på denna pat, men visar också orbitabottenskador.

2 st misshandelsfall, båda klarat sig nästan utan skador, mest blåmärken. Jag pratar och tröstar så gott jag kan. En av dem har märkligt väsande andning, jag lyssnar på lungorna som låter rassligt, rapporterar detta till nästa skift, kanske pneumoni?

1 kvinna: instabil och blödande som får blod och går till operation efter 1 timme.

Det var min kväll.

25 oktober, 2008

Fin fest

I går var jag på något som nästan kunde jämföras med nobelfesten.

Kända personer, högtidliga cermonier och 3-rätters middag. Trevligt och spännande, som vanligt ont i fötterna efter att ha dansat i högklackade skor, men det är smällar man får ta.

22 oktober, 2008

m. extensor hallucis longus


Idag sysslade vi med foten och underbenet.
Muskeln som böjer upp stortån, heter som rubriken. Den muskeln börjar högt upp på underbenet och går hela vägen via fotleden till stortån, vid ankeln ungefär övergår den till en sena.

Jag är så ofantligt trött, sover inte bra på nätterna. Inte att jag har mardrömmar om det jag ser på dagarna, men det är en konstant anspänning. Så när tidningen dimper ner i brevlådan, eller barnen går på toa mitt i natten vaknar jag med ett ryck och hjärtklappning. Det skall bli skönt när kursen är över.

21 oktober, 2008

Det går bättre

Varje gång man gör ngt nytt, försvinner känslan av att det är nytt. Det främmande blir mer och mer välbekant. Det gäller att "gilla läget", vi kan inte göra så mycket annat, undervisningen är obligatorisk.
Idag gick det bättre, vi tittade på knät. Knät är riktigt komplicerat, det underlättar att se i 3D. Vi såg både ledkapsel, korsband och menisker, synovialvätskan är mkt glatt. Man kunde se förslitningsskador på brosket.

Jag har en släkting som fått opererat in en ny knäled, pga att hans brosk var helt nedslitet. Man kan förstå hur ont det gör, när inte brosket finns som stötdämpare. Kärl och nerver växer in på benet - Ajaj.

20 oktober, 2008

Hjältekirurg?

Jag är ingen hjältekirurg. Fick tårar i ögonen idag när dissektionerna skulle börja. Satte mig på en stol och hämtade andan en stund.

Jag är ändå van vid döden, men när vi tar hand om en kropp efter döden, tvättar och gör fint, så känns det som vi gör ngt riktigt viktigt, vi gör det fint så de anhöriga kan ta ett sista farväl.

Idag var det abstrakt, konstigt och vi gjorde det INTE fint för ett sista farväl.

Mina gulliga klasskamrater hjälpte mig ändå, jag fick gå fram, följa instruktionerna i boken, och lärde mig en del om anatomi som jag kanske inte hade lärt mig annars. Men ngn patolog lär jag inte bli.

19 oktober, 2008

Höst

Vi tog en höstpromenad i skogen, skönt att koppla bort och av.


Anatomi i praktiken

Nu startar anatomikursen på allvar. Teorin är över och praktiken tar vid.

Jag drar mig för att tänka på det och samtidigt kan jag inte låta bli.

Det är ett viktigt läromoment, att i praktiken få känna på vävnader och organ, märka skillnader på hur bindväv och fett ser ut och känns, att följa en nerv eller ett kärl från början till slut. Men det är samtidigt jobbigt att tänka på.

Skall JAG göra detta... Kommer jag misslyckas... Kommer jag må illa.. eller svimma

15 oktober, 2008

Att vara IVA-sjuksköterska

Letade lite länkar för att beskriva hur det är att arbeta på IVA.

http://www.akademiska.se/templates/page____36728.aspx
http://www.lio.se/templates/PageWithColumn.aspx?id=27605
http://www.skane.se/upload/Webbplatser/USIL/Dokument/JobboFramtid/arbsivassk2.pdf

Sen kom jag på att jag beskrev ett av mina arbetspass för ett tag sedan, så det kommer i repris här:
Vi hade 4 svårt sjuka patienter i samma sal, allihop i respirator. Detta trots att salen är avsedd för 5 postoperativa patienter. Jag och en kollega hade ansvaret för 2 av dem.

Till en början var det lugnt, sedan skulle båda extuberas. nr 1 gick bra, klarade sig snabbt på endast lite syrgas. Nr 2 gick inte alls bra. Hon var okontaktbar, och drog i allt, tyvärr lyckades hon till slut dra ut sitt sårdränage, samtidigt blev andningen sämre.

Under tiden blev två andra patienter på salen dåliga, det var tubstopp och akutlarm. Vi sprang fram och tillbaka och utförde akuta åtgärder. Fick kalla in läkaren gång på gång.

Vi bytte till en annan mask, satte CPAP, nej det räckte inte, en kantarell i näsan då? Akut rtg pulm ordineras - snabbt vända tillbaka till ryggläge *puhhh* med 80% syrgas, jo nu gick det lite bättre.
Tänker *kan inte läkaren intubera snart, det här går ju inte* Sprutar Propofol, och till slut Haldol, nu slutar krigandet iallafall. Rtg svaret kommer, ajaj, det såg inte bra ut. Skicka personal för att hitta ett specialbronkoskop. Mitt i alltihop blir pat nr 1 orolig, Inte konstigt, med alla larm på salen, och personal som springer.
Jag står och lugnar lite, håller i handen och ger smärtlindrande, hälsar från de anhöriga.

Nu skall det intuberas, fram med grejer, dra upp läkemedel, oj vad min mage knorrar, många timmar sedan frukosten. Kollegan, säger gå du ut och ät, jag fixar det.
Jag går ut och äter snabbt en dubbelmacka och dricker 2 koppar chococoffé(har inte tid att gå ner och handla riktig mat) kommer tillbaka efter 10 minuter, nu måste jag kvickt skicka min patient till avd. Det är platsbrist, finns inga platser att lägga akuta patienter på.

Samtidigt hör jag någon hojta, det kommer en akut resp.insuff, ni måste förbereda. Tur det finns vana undersköterskor som vet när de behövs som mest. Jag skriver omvårdnadsrapport och drar artärnål, ringer vaktmästare. Sedan kollar jag respen och ställer in den. Allting flyter som det skall.

Plötsligt står em personalen där. Dags att rapportera - har jag glömt något?

14 oktober, 2008

ofrivillig ensamförälder

Har varit ensam med barnen ett par dagar, och samtidigt blir sonen sjuk.
Vi har rätt mycket i skolan, mkt att lära in på kort tid som vanligt.

Nu inser man vilka små marginaler man har som ensamförälder. Handla, laga mat, förhöra läxor, fixa tvätt och diskmaskin.
Nu plötsligt fanns det en liten stund över. Bloggar lite innan jag sätter mig med checklistorna. Måste bara ropa att gympapåsen skall packas först.

13 oktober, 2008

TYK- Smärta

Har idag haft TYK = Tidig Yrkes Kontakt.
Idag fick vi träffa patienter som av olika orsaker har kroniskt ont. Unga människor som är handikappade av smärtan och behöver hjälp med stark smärtlindring. Vi har fått se pumpar som man kan operera in och ge morfin rätt in i ryggmärgskanalen. Det är 100ggr mer effektivt än att ta tabletter. Och ger samtidigt inte de biverkningarna som man kan få av att ta morfin som tablett.

En pat hade haft så svåra biverkningar av morfintabletterna att han inte kunnat gå upp själv ur sängen till toa på natten pga risk för yrsel och svimning. Det var inte tal om att kunna arbeta, han kände sig hög hela tiden. Nu har han haft pumpen ett tag och söker jobb, han kan leva ett relativt normalt liv.

Det som slår mig är hur människor med svåra smärtor ändå kan se sig som friska. Att ha framtidstro, hopp om bättring och ett "djävlarnamma" att de minsann skall fixa det.

Något att tänka på när man själv känner sig vissen och gnällig.

12 oktober, 2008

Trevligt party

Var hemma hos en klasskamrat igår på lite party.
Barnen är hos sin mormor i helgen, så vi kunde gå ut tillsammans, vilket inte är så vanligt annars.

Partyt bestod av en blandad skara folk, skönt att det inte bara var läkarstudenter den här gången. Snacket kan bli lite ensidigt annars. Nu var det doktorander i olika ämnen, lärarstudenter, psykologistudenter etc. Det blev riktigt intressanta samtal, man hittar gemensamma nämnare bara av att man pluggar.
Jag pratade miljöteknik med en tjej, hon forskar på hur olika bakterier kan bryta ner kemiska ämnen. Miljö har blivit ett hett forskningsfält under de senaste åren, och de har mycket lättare att få anslag och projektpengar.

Mycket snack, chips och ostkrokar. Sen åkte jag hem, medan resten av gänget gick ut och gjorde stan. Tycker aldrig att jag har kul på stan, gillar förfesten bättre.

11 oktober, 2008

Det sociala

Någon frågade mig hur det sociala livet är när man pluggar till läkare.

1 terminen
Otroligt många aktiviteter ordnas. nollningsveckorna är fullspäckade av lära känna aktiviteter, sittningar och Fester.
Första stora tentafesten efter MCB-muntan är en urladdning efter all press och stress. Lite ensidigt snack då alla måste debriefas om sina hemska/superba upplevelser. Det är mkt snack om lärarna, och hur de var. De som har haft P.E får lite extra uppmärksamhet, alla är nyfikna på hur det var, eftersom hans rykte om att underkänna flest är stort.

2:a terminen och framåt,nu är vi stora och faddrar 1:a terminarna, mer fester, fast i nya gäng. Smekmånaden är slut, nu är klassen mer grupperad, man umgås mest med sin egen klick. Men fortfarande har vi tentafester där halva kursen dyker upp, kanske i en liten 1:a med kokvrå, eller på en liten pub, som snabbt blir överbefolkad.
Gemensamma skolfester, är mkt välbesökta.

07 oktober, 2008

Självstudier

Är på skolan tidigt, vill bara säga att klockan nedan som visar tiden för inlägg, inte stämmer alls, nu är kl 9.30, får se vad det blir nedan.

Vår anatomikurs heter funktionell anatomi, vet inte om det är samma överallt. De utgår från funktioner hela tiden. Det innebär att de inte föreläser strukturer, utan mer helheten, hur det används.
I övrigt har vi checklistor med begrepp vi skall lära oss. Igårkväll insåg jag hur mycket j***la ord det är. Vi hade 3 timmars föreläsning på rygg och höft. Sen på egen tid skall vi lära oss alla kärl, muskler, nerver, ligament och ben. I em kommer 3 nya timmar föreläsning på nästa område. Det innebär att jag borde lära mig ryggen och höften innan det. Gaaahh
På ngt sätt måste det gå, skall bara börja plugga ist för att blogga ;)

06 oktober, 2008

Anatomi

Efter helgens jobb, är jag nu i skolan och förbered mig inför nya kursen.

Har läst (=tittat på bilder) några sidor i kliniska anatomiboken. Får avvakta med riktigt plugg tills jag vet vad som är viktigt. Har också skrivit ut föreläsningsanteckningar för kursen.

Vi har det så lyxigt att våra äldrekursare antecknar på laptop på föreläsningarna och lägger ut dokumentet till oss, så vi som inte är så snabba med pennan har tillgång till bra anteckningar.
Någon kanske tror att vi därför struntar i föreläsningarna och bara läser anteckningar. Nope, har inte hänt mig hittils.
De gånger jag struntar i föreläsningen, är när jag av erfarenhet vet att den inte ger mig något. Det kan vara föreläsare som inte kan hålla tråden, förvirrar oss med att säga fel, har 100 PP-slides som visas 5 sek i taget eller enbart läser och skriver på tavlan utifrån ett papper utan att kunna svara på frågor.

Föreläsningsanteckningarna är ett hjälpmedel som jag är mycket tacksam över. Tack snälla äldrekursare!!

04 oktober, 2008

Jobbar hela helgen

Denna gång möter jag mest "vakna" patienter. De har varit med om lite av varje. Magblödning oklar orsak kanske blodförtunnande, Flaska i ansiktet, många sår och nära att en halsartär blev avskuren. Ramlat och slagit sig medvetslös, men som tur var vaken nu.
Innan jag går hem, är 2 av patienterna förflyttade. Skönt att de flesta faktiskt blir friska.

Träffade även på en arbetskamrat som såg ledsen ut, vi känner inte alls varandra väl så jag ville inte tränga mig på med dumma frågor.
Men jag funderade för mig själv på om hon hade ngn att prata med. Det är inte lätt att hjälpa andra när man är ledsen innuti.

01 oktober, 2008

Filminspelning och Prozac

Idag har jag varit statist på en filminspelning hela dagen, fick inte se hur det blev. Men eftersom de filmade under flera timmar, och många vinklar anar jag att jag inte kommer vara så anonym efter det. Tänker självklart se filmen på premiären, jag och hela familjen. Tror min dotter är med på ett hörn också, hennes skolklass var statister. (Tänker inte skriva ut namnet på filmen här)

Att spela in film innebär också mycket väntan, och jag har ägnat dagen åt att läsa "Let them eat Prozac" av David Healy. Vi har som sagt ett elective där vi skall granska SSRI-preparaten, Läkemedelsföretagen, Scientologernas roll, och jämförelse mellan KBT och SSRI. Rätt intressant, och stor skillnad mot det vanliga skolarbetet.

Imorgon har jag kort dag, endast en liten föreläsning, sen har jag em till att fortsätta läsa boken.